Sindikat: Novinare na protestu napali demonstranti i policija

SKOPLJE – Makedonski Samostalni sindikat novinara i medijskih radnika (ŠNM) osudio je današnji napad na novinare i medijske radnike tokom nasilnih protesta u Skoplju, a koji su usledili zbog presuda u slučaju „Monstrum“, javila je agencija MIA.

„Demonstranti su napali ekipu agencije MIA, a bilo je i pokušaja da im se otme kamera. Srećom, predstavnici medija koji su napadniti nisu ozbiljnije povređeni. U odvojenom incidentu, novinar Slobodnog pečata je sprečen u obavljanju svog posla nakon što su ga policajci odvukli na stranu, uvrnuli ruku i zabranili mu da ode dok ne obriše sve video snimke. Policajci su tvrdili da im je snimao lica“, navodi se u saopštenju Sindikata novinara, koje je osudilo postupanje policije kao n eprihvatljivo.

ŠNM traži hitnu i efikasnu akciju vlasti u otkrivanju policajaca koji su sprečili novinara Slobodnog pečata u obavljanju posla, a takođe traži da se kazne odgovorni za napad na ekipu agencije MIA.

Protest je organizovan u znak podrške porodicama optuženih u slučaju „Monstrum“ slučaju, a koje su bile nezadovoljni presudama.

Reč je o slučaju u kojem su Halil Nemiri, Afrim Ismailović i Agim Ismailović osuđeni na doživotnu robiju, Fejzi Aziri na 15 godina i Haki Aziri na devet godina zbog ubistva pet osoba, uključujući i četiri tinejdžera u okolini Skoplja 2012. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.