Skandalozna izjava hrvatske istoričarke: Genocid u NDH su počinili Srbi, a ne ustaše!

Hrvatska istoričarka Vlatka Vukelić nazvala je ustanak srpskog stanovništva u Srbu 1941. godine protiv ustaških vlasti — genocidom Srba nad lokalnim stanovništvom!
Prvi organizovani napad na ustaške institucije koje su počinile zločin nad Srbima u tom kraju, Vukelićeva naziva „zločinačkim orgijanjem“, prenose „Novosti“.

Ona, pozivajući se na desničarske istoričare i revizioniste istorije, Marija Jareba i Antu Nazora, srpski ustanak iz 1941. poredi sa srpskim barikadama na početku sukoba devedesetih godina prošlog veka.

Kako prenosi jedan od desničarskih portala „Kamenjar“, ali i ostali desni portali, Vukelićeva srpski ustanak, odnosno prvi oružani otpor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) naziva „pokoljem nad civilima“.

Za nju su ratne zločine činili srpski ustanici, a ne ustaške snage, pa podseća hrvatsku javnost da sada Hrvati pišu istorijske udžbenike, te da to treba da čine onako kako njima odgovara.

Vlatka Vukelić, predsednica Udruženja „Hrvatska slobodna desnica“, tvrdi da je, kao odgovor na uspostavljanje NDH, „srpsko stanovništvo, uz podršku monarhističkih krugova iz tadašnje Srbije, pokušalo ofanzivno delovanje“.

(Sputnjik)

3 komentara
  1. Maja Maksic

    Pa ovo vise nije ni bezobrazluk!Ovo se granici s ludilom,pomracenjem mozga koji vodi do krajnjeg nistavila!Srbi pocinili genocid u Istocnoj Hercegovini!Samo sto one silne jame ispunjene kostima srpskih mucenika govore drugacije nazalost!

  2. Anonimni

    Hrvatska nema istoričara jer nema istoriju.

  3. Milica Elek-Lakic

    Napad je najbolja odbrana. Na njenu zalost, citav svet zna ustasku istoriju i ona je ostala upisana, zapamcena, dokazana i arhivirana zauvek u mnogim dokumentima.

Napišite komentar