U trendu

Slaba izlaznost udarac za Zaeva, referendum iznedrio novi politički faktor za budućnost Makedonije

Slaba izlaznost na referendumu o imenu Makedonije mogla bi da bude udarac za premijera te države Zorana Zaeva, koji zagovara usvajanje sporazuma sa Grčkom, ocenjuju zapadne agencije.

Napominjući da je, prema preliminarnim rezultatima, više od 90 odsto onih koji su izašli na referendum, glasalo za opciju „da“, Rojters navodi da to „nikad i nije bilo dovedeno u sumnju“, zato što su protivnici Prespanskog sporazuma o kojem se glasalo, pozvali svoje pristalice da ne izađu na glasanje, odnosno bojkotuju referendum.

AP ističe da će slaba izlaznost na referendum Zaevu, koji zagovara usvajanje Prespanskog sporazuma, otežati da u parlamentu pridobije dovoljnu podršku za ustavne promene koje su neophodne za finaliziranje sporazuma sa Grčkom.

Cvetin Čilimanov, novinar i bivši savetnik makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, kaže za Sputnjik da je izuzetno slaba izlaznost na referendumu za promenu makedonskog imena pokazala da makedonski narod odbacuje dogovor Zaeva i Ciprasa, makar i po cenu da to znači dužu integraciju u Evropsku Uniju i NATO.

„Makedonci su sasvim jasno odbacili pritisak koji je dolazio i od pojedinih najmoćnijih političara Evrope, kako Angele Merkel, a svakako i Mogerinijeve i Stoltenberga. Oni su jasno shvatili da dogovor znači nepovratno gubljenje suvereniteta, a verovatno i Makedonije kao makedonske nacionalne države“, kaže Čilimanov.

Makedonski analitičar kaže da je premijer Zaev došao na vlast uz pomoć značajne podrške više stranih država, „sa samo jednim zadatkom, da potpiše bilo kakav dogovor oko imena, nezavisno od toga koliko će on biti negativan za makedonske nacionalne interese“.

„On je danas, u svojoj reakciji pola sata po zatvaranju birališta, praktično rekao da ne priznaje rezultat referenduma“, kaže Čilimanov.

Prema njegovim rečima, Zaev smatra validnim samo glasove koji su „za“, a da će ignorisati to što cenzus od 50 posto izlaznosti, koji je uslov da se referendum smatra važećim, nije dostignut ni izdaleka.

„Neki od njegovih pomagača, kao komesar Johanes Han, pridružili su mu se u tome i uputili poruku da smatraju da je dogovor Zaev—Cipras još živ i da se još može implementirati, što opet naravno znači gaženje volje makedonskih birača. Grci su imali malo trezveniju reakciju, ali i oni otvaraju mogućnost da se dogovor ipak primeni, što, imajući u vidu kako su se Makedonci jasno opredelili protiv, znači da ulazimo u period ozbiljnih tenzija“, kaže Čilimanov.

On smatra da je svetla tačka opoziciona partija VMRO.

„Lider VMRO Hristijan Mickoski je postupao trezveno tokom cele kampanje. Ova partija je danas isporučila rezultat tako što je zadržala svoje pristalice da ne glasaju, i Mickoski, a ne Zaev, sada je najznačajniji politički faktor u zemlji, od koga zavisi šta će se dešavati u predstojećem periodu“, kaže Čilimanov.

(Tanjug/Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.