U trendu

SLO: Gantar podneo ostavku zbog izlaska DESUS-a iz koalicije

LJUBLJANA – Slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar podneo je ostavku nakon što je njegova Demokratska stranka penzionera Slovenije (DESUS) odlučila da napusti koaliciju. Slovenački premijer Janez Janša obavestio je parlament o Gantarovoj odluci, prenela je STA.

„Oduvek sam se trudio da svoj posao obavljam savesno, uz svu dužnu odgovornost i posvećenost. Verujem da obavili važan posao zajedno“, napisao je Gantar u pismu ostavke.

Nakon što je juče DESUS napustio koaliciju, lider stranke Karl Erjavec je najpre rekao da je na premijeru da odluči šta će biti sa dvojicom ministara iz DESUS-a, Gantarom i ministrom poljoprivrede Jožetom Podgoršekom.

Janša i nekolicina drugih su kasnije istakli da statut DESUS-a od ministara zahteva da podnesu ostavku ukoliko stranka napusti koaliciju.

Demokratska stranka penzionera Slovenije (DESUS), jedna od četiri stranke u vladi premijera Janeza Janše, odlučila je juče da napusti vladajuću koaliciju.

„Bilo je mnogo kritika na rad koalicije, ali ono što našim članovima smeta je delovanje samog predsednika vlade. Problem su postupci koje sprovodi, posebno forsirajući ideološke teme, obračune s novinarima i slično“, kazao je lider stranke Karl Erjavec nakon sastanaka Izvršnog odbora i Velikog saveta stranke, dodavši da je došlo vreme da se Janši zato „kaže ne“.

Izlaskom DESUS-a slovenačka vlada još ne gubi parlamentarnu većinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar