U trendu

SLO:Zahtev za proglašenje klimatske vanredne situacije

LJUBLJANA – Četiri opozicione stranke levog centra u Sloveniji podnele su danas u parlamentu zahtev za proglašenje vanredne situacije u oblasti životne sredine i klime, nakon što sličan pokušaj u februaru nije uspeo da prođe skupštinski odbor.

Oni su predložili proglašenje vanrednog stanja zbog klimatskog zagrevanja, uticaja klimatskih promena na životnu sredinu, stanje biodiverziteta, iscrpljivanje prirodnih resursa, pogoršanje životnih uslova i smanjenu sposobnost regeneracije Zemlje, prenosi STA.

„Verujemo da se i u Sloveniji došlo do saznanja da je vanredna situacija u vezi sa životnom sredinom i klimom najveća pretnja za postojanje čovečanstva“, rekao je Dejan Židan, poslanik Socijaldemokrata (SD), jedne od partija predlagača.

Edvard Paulič sa Liste Marjana Šareca (LMŠ) je citirao generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u pozivu globalnim liderima da proglase klimatske vanredne situacije u svojim zemljama i naglasio da su do sada to učinile 33 zemlje sa preko 800 miliona stanovnika.

Sličan predlog podneli su poslanici SD-a, LMŠ-a, Levice i šefovi zamenika frakcija Stranke Alenke Bratušek (SAB) i Partije penzionera (DeSUS) u februaru ove godine , ali je na nadležnom skupštinskom odboru odbijen, navodi agencija.

Slovenački ministar zaštite životne sredine Andrej Vizjak nedavno je najavio da će vlada u prvih nekoliko meseci sledeće godine raspravljati o dugoročnoj klimatskoj strategiji do 2050. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.