U trendu

Slovenci i dalje ljuti zbog hrvatske bombonjere

SIovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec komentarisao je danas zaplet s bombonjerom Kraša s kartom Hrvatske koje je službenicima njegovog ministarstva kao poklon pred Božić poslala hrvatska ambasadorka u Ljubljani kao diplomatski gaf.

„Radilo se o vrlo neuspelom izboru poklona, Hrvatska pri tom nema sreće“, kazao je Erjavec novinarima koji su ga pitali da komentariše slučaj koji su mediji u Ljubljani nazvali „čokoladnom“ aferom, prenosi Index.hr.

Neki službenici i diplomati u ministarstvu Erjavca su dobili uobičajene skromne poklone, uz čestitke pred Božić, ali su morali da ih vrate jer je – kako navode mediji – ocenjeno da se radi o hrvatskoj „provokaciji“.

Na Krašovoj bombonjeri koja se nalazila u nekim paketićima je reljefna zemljopisna karta Hrvatske s ucrtanom granicom na sredini Piranskog zaliva koja je za Sloveniju sporna.

Iako je iz Kraša pojašnjeno da takav poklopac na bombonjeri rade već dvadesetak godina, i iako je ambsadorka Vesna Terzić rekla da je sama birala poklone, želeći da slovenačkim kolegama učini kompliment i zaželi mir i sreću uz Božić i Novu godinu, u medijima su se pojavile špekulacije da se radilo o političkoj „poruci“ hrvatskog ministarstva spoljnih i evropskih poslova, a navodno i zahtevi da se zbog bombonijere i službeno protestuje, što Erjavec za sada odbija.

Komentarišući slučaj s bombonjerom i odnose s Hrvatskom uopšte, Erjavec je u izjavi novinarima u Ljubljani kazao da odnosi nisu najbolji, te izrazio očekivanje da će arbitražni sud doneti rješenje koje će važiti za obe države iako je Hrvatska istupila iz arbitraže koju je Slovenija kompromitovala, prenosi Index.hr.

„Odluka arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske imaće status međunarodne odluke koja će moći da se implementira“, kazao je šef slovenačke diplomatije.

Ocenio je da će u konačnoj presudi biti odlučeno i o podeli troškova arbitraže iako Slovenija zbog produženja postupka nakon što je Hrvatska pokrenula postupak izlaska iz arbitraže prema Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima do daljnjeg snosi sve troškove postupka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar