U trendu

Slovenija će na samitu EU predložiti kandidatski status za BiH

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas da će na na samitu Evropske unije (EU) naredne nedelje predložiti da se status kandidata za članstvo u Uniji dodeli i Bosni i Hercegovini (BiH).

Završavajući dvodnevnu „posetu upoznavanja“ s institucijama u Briselu, tokom koje je razgovarao s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a onda i predsednikom Europskog saveta Šarlom Mišelom, novi slovenački premijer je u izjavi za novinare kazao da će Slovenija predložiti da i BiH dobije status kandidata, te pozdravio pozitivno mišljenje Komisije u pogledu statusa Ukrajine i njene evropske perspektive, prenosi Hina.

Golob je izjavio da što se tiče predloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidata dobije i BiH realnost je takva da to može sprečiti i jedna jedina članica, ali da se nada da će „pobediti razum“.

„Nadam se da će pobediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloporabe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s evropskim vrednostima“, rekao je Golob.

Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu podrške kandidaturi BiH za članstvo u EU Šarlu Mišelu uputio predsednik Slovenije Borut Pahor.

U pismu se Pahor zauzeo za dodelu statusa kandidata u EU Bosni i Hercegovini bez posebnih uslova, utvrdivši da bi to u BiH ojačalo proevropske snage, te ubrzalo dinamiku prilagođavanja te države evropskim normama.

Upozorio je na opasnost da BiH nakon pozitivnih odluka o Ukrajini i Moldaviji ostane izvan fokusa EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar