U trendu

Slovenija: Parlament neće raspravljati o žalbi protiv Janše

LJUBLJANA – Slovenački parlament danas nije potvrdio dnevni red sednice, na kojoj je trebalo da se raspravlja o opozicionom predlogu ustavne žalbe protiv premijera Janeza Janše, što opozicija vidi kao novi dokaz političke blokade koja zahteva nove prevremene izbore.

Predlog levo-liberalne opozicije da se sutra na redovnom zasedanju glasa za pokretanje ustavne tužbe protiv premijera Janeza Janše, zbog njegove navodne loše reakcije na epidemiju kovid-19, vlada je pokušala da blokira predlažući da predsednik države Borut Pahor parlamentu kaže šta misli o takvoj tužbi protiv vlade i potencijalnoj političkoj destabilizaciji, javlja Hina.

Za predlog vladajuće stranke glasala su 42 poslanika, a isto toliko protiv, pa je redovno zasedanje odloženo do daljeg sa nepoznatim ishodom daljeg postupka.

Nepoznato je i kada će vladajuća stranka glasati za smenu predsednika parlamenta Igora Zorčića, koji je pre više od mesec dana izazvao raskol u koalicionoj Stranci modernog centra (SMC), čiji je bio član i formirao nezavisnu poslaničku grupu.

Tako je dodatno povećao zavisnost vlade Janeza Janše u parlamentu od dva predstavnika manjina i Slovenačke nacionalne stranke u glasanju o zakonodavnim predlozima, pa neki misle da je politička kriza u Sloveniji već na delu, ako ne vladina, onda svakako parlamentarna, jer se ne zna ko parlament zapravo ima većinu, konstatuje Hina.

Današnje nepotvrđivanje dnevnog reda narednog redovnog zasedanja dogodilo se prvi put u istoriji parlamentarne demokratije u Sloveniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.