U trendu

Slovenija: Profesori u penziji traže ministarstvo za stare

LJUBLJANA – Grupa penzionisanih univerzitetskih profesora u Sloveniji podržala je inicijativu udruženja penzionisanih visokoškolskih profesora da vlada imenuje „ministra za starije“ koji bi zastupao isključivo interese „seniorske“ generacije.

Penzionisani visokoškolski profesori pozvali su vladu da osnuje takvo ministarstvo navodeći da ministre za starije već niz godina imaju Kanada, Australija, Malta, Novi Zeland, Škotska i Vels, a Slovenija bi, ako usvoji taj model, bila prva u regionu.

„Imenovanje ministra koji bi bio odgovoran isključivo za starije obezbedilo bi da se na politike u vezi sa zdravstvenim osiguranjem ili financijskom sigurnosti gleda i kroz našu optiku“, napisali su u inicijativi, prenosi Hina.

Slovenija se ubraja u države Evropske unije sa najstarijom demografskom slikom, a zbog starenja stanovništva, prema ocenama međunarodnih ustanova, potrebne su joj reforme na području penzionog i zdravstvenog osiguranja, jer se u te svrhe iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava iz budžeta, dodaje Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.