U trendu

Šmit nametnuo izmene zakona o Memorijalnom centru Srebrenica

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit doneo je odluku kojom je omogućio da višak doniranih sredstava za sahrane i nadgorne spomenike žrtava genocida u Srebrenici može biti preusmeren u druge potrebe Memorijalnog centra Potočari.

Izmenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari spomen obeležje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, Šmit je obezbedio mogućnost korišćenja šest miliona konvertibilnih maraka (oko tri miliona evra) za održivost centra.

Ovom odlukom Šmit je promenio član 26. zakona i tako omogućio da novac koji je deponovan za sahranu srebreničkih žrtava može biti korišćen i za „promovisanje istine o genocidu“.

Memorijalnom centru Srebrenica tako je omogućeno da šest miliona maraka koristi i za projekte rekonstrukcije i konverzije infrastrukture, razvoj novih muzejskih sadržaja i načunsko istraživačkih delatnosti, što je još ranije tražio upravni odbor tog centra.

Fondacija Srebrenica – Potočari Spomen obeležje i mezarje ustanovljena je odlukom visokog predstavnika u maju 2001. godine, a odlukom visokog predstavnika u BiH iz 2007. godine pravni naslednik te Fondacije postao je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar