U trendu

Šmit: Posle izbora svi neće biti sretni, ali je potrebno prihvatiti izborne rezultate

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit posetio je danas biračko mesto na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu da bi se, kako je naveo, uverio da li se na njemu poštuju sva prava i procedure.

On je ocenio da je veoma važno to što su posmatrači na svojim mestima, ne samo oni koje su postavile političke partije, već i oni iz nevladinog sektora, poput posmatrača Koalicije „Pod lupom“.

„Dobićemo izvještaje Koalicije Pod lupom, kao i izveštaje posmatrača iz OEBSA-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Nadam se da će se mnogi birači, po ovom lepom vremenu, odlučiti da izadju na izbore“, kazao je Šmit.

Prema njegovim rečima, ne treba da postoji izgovor da se ne izadje na izbore mada se zna da „neće svi posle izbora biti sretni, ali da je izborne rezultate potrebno prihvatiti“.

„Imali smo u ranijem periodu širom sveta situacije u kojima birači nisu prihvatili rezultate izbora što nije dobro, ali ako postoje bilo kakvi dokazi o prevarama postoje zakoni kojima će to biti sankcionisano“, naglasio je Visoki predstravnik u BiH.

Pozvao je gradjane BiH da izadju na izbore i glasaju za „najbolji program koji je ponudjen, kako bi država imala bolju budućnost“.

„Pred nama je posao za ispunjavanje uslova za evropske integracije i naredni mjesec će biti odlučujući“, zaključio je Šmit.

U BiH se danas održavaju opšti izbori na kojima gradjani biraju članove Predsedništva BiH, predsednika Republike Srpske i nove sazive parlamenata BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i deset kantonalnih skupština.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.