U trendu

Snažna poruka tinejdžerke starijima: Ne trujte nas nacionalizmima, ne ide vam

Kristina Sivonjić, učenica Srednje strukovne škole u Jajcu, objavila je na gradskom portalu pismo o zatrovanim odnosima u Bosni i Hercegovini, te poziva starije da ne truju decu nacionalizmima.

„Dobro došli u BiH. U državu punu nacionalizma. Dobro došli u državu u kojoj ljude dele na Hrvate, Srbe i Bošnjake, na katolike, pravoslavce i muslimane. Dobro došli u državu gde decu od 7-8 godina okreću jedne protiv drugih, odmah im na početku zabrane da se druže sa svojim vršnjakom druge vere. Dobro došli u državu, gde stariji pune deci glavu o nečemu što nisu ni proživeli“, navela je Kristina u svom pismu.

Kako je navela Kristina, deca od malih nogu nauče da treba da mrze nekog ko je druge vere, nacije, a taj neko ni sam ne zna zašto.

„Mi deca živimo u jednoj bajci u kojoj nije bitno kako se zoveš, u šta veruješ i kojem bogu se moliš. Ali zato imamo svoje odrasle: očeve, majke, dedove, bake… koji nas plaše raznim čudima, i svakoj bajci naude

M, navela je,i međusobno gradimo prijateljstva koja nacionalnosti žele da sruše govoreći:

““Nismo se mi prije 20 godina ubijali da bi nam se deca danas družila ili ne daj Bože u školu zajedno išla”.

Kristina na to reaguje rečima:“Bravo! Baš ste neki uzor! Mislim, da možete, sada bi nam svima dali noževe i puške da se poubijamo, kao vi pre 20 godina. Ali vidite i sami da vam ne ide. Vi koji govorite da ste ovaj, onaj, uvek bolji i važniji od onih drugih, kome to govorite!?“

Poručuje im i da to što ste, kako kaže, vi zadržite za sebe.

„Molite se Bogu kojem hoćete, u kojeg verujete, ali poštujte tuđe. Zašto komplikujete stvari, koje su zapravo jako jednostavne“, pita dakhe Kristina.

Ona poručuje da omladinu, decu, žele da podele ljudi kojima je vreme za umiranje, „koji su jednom nogom u grobu.

“ Pa narode, bolje bi bilo da svoje staračke dane provedete u miru, a ne u razmišljanju kako da pokvarite budućnost BiH. Vaše vreme je prošlo. Vi ste samo senka, koja prati nas mlade. Gospodo, zaboravljate da svet ostaje na mladima, a vi sad dobro gledajte šta ćete učiniti po tom pitanju“, poručila je Kristina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)