U trendu

SNV: Za ratni zločin u Medarima niko nije krivično odgovarao

ZAGREB – Srpsko narodno vijeće (SNV) saopštilo je danas, na godišnjicu početka hrvatske operacije Bljesak, da je prvog dana te operacije, pre 27 godina počinjen ratni zločin u Medarima, za koji niko nije krivično odgovarao.

SNV ističe da su prvog dana operacije Bljesak, oko šest sati ujutro, samo pola sata nakon početka operacije, pripadnici Hrvatske vojske ušli u selo Medari, uz liniju razgranicenja, gde su ubrzo pocinili ratni zlocin nad civilima koje su zatekli u kućama, prenosi Hina.

Pozivajući se na izveštaj Hrvatskog helsinškog odbora iz 2002. godine, SNV navodi da su od 24 civila srpske nacionalnosti koji su bili u selu ubijena 22, a da su dve devojke spasene, jer ih je prepoznao i zaštitio jedan pripadnik Hrvatske vojske.

Navodi se da je među ubijenima 12 žena i sedmoro članova porodice Vuković, medu njima sedmogodišnja i osmogodišnja devojcica i 11-godišnji dečak, dok je najstarija žrtva bila u 88. godini.

Stanovnici Medara verovali su da će ih u slučaju vojne operacije Hrvatske vojske zaštititi mirovne snage UN-a čija je baza bila u neposrednoj blizini sela, ističe SNV.

Dodaje se da je sredinom 2010. završena ekshumacija 28 osoba iz zajedničke grobnice na podrucju groblja Trnava, a da je u Zavodu za sudsku medicinu do proleća 2012. identifikovano 14 stanovnika Medara ubijenih 1. maja 1995. godine, uključujući i članove porodice Vuković.

„Za zločin u Medarima niko nije krivično odgovarao i nije podignuta nijedna optužnica za počinjeni zlocin“, naglašava SNV i dodaje da su pojedine porodice žrtava kroz građanske parnice pokušale da dođu do obeštećenja, ali da su njihovi zahtevi odbijeni uz obavezu plaćanja parnicnih troškova.

SNV ističe da su tokom operacije ubijani srpski civili i napadnute izbegličke kolone, a da je nakon operacije, na području tadašnjeg UN Sektora Zapad ostalo 2.000 do 3.000 Srba, što znaci, kako se ukazuje, da je to područje napustilo gotovo celokupno srpsko stanovništvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar