U trendu

Sofija: Ako Skoplje potpiše aneks ima šanse da uđe u EU

SKOPLJE – Severna Makedonija ima šanse da dobije datum za pregovore o ulasku u EU u januaru ili februaru, samo ako Skoplje potpiše aneks od 12 tačaka koji joj je dostavila bugarska strana, izjavio je danas bugarski vicepremijer i ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

Pored toga, kako tvrdi Karakačanov, Severna Makedonija je imala priliku da odredi datum za pregovore u novembru prošle godine, ali je nije iskoristila.

„Bugarska nije stavila veto, već je jednostavno rekla da nije spremna za datum pregovora“ rekao je Karakačanov, prenosi MIA.

Bugarska je za proširenje EU na Zapadni Balkan, ali govor mržnje protiv svega što je bugarsko, zabrinjava, dodao je bugarski ministar.

„Mržnja se zasniva na grubom i odvratnom falsifikovanju istorije“, rekao je Karakačanov.

On je za makedonski radio K2 najavio da će sledeće nedelje specijalni predstavnik za Bugarsku makedonske Vlade Vlado Bučkovski ići na sastanke u Sofiju.

„Istina je, razgovarali smo sa gospodinom Bučkovskim, on će sledeće nedelje u ulozi glavnog pregovarača ili posrednika biti u Bugarskoj. Još nismo zakazali sastanak, ali će to biti utorak ili sreda“, najavio je Karakačanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar