U trendu

Šokantni rezultati istraživanja: Balkanske zemlje najpodložnije lažnim vestima

Istraživanje o medijskoj pismenosti Instituta za otvoreno društvo u Sofiji iza koga stoji američki finansijer Džordž Soroš pokazalo je da su balkanske zemlje najpodložnije širenju lažnih vesti.

Kako se navodi u istraživanju koje je obuhvatilo 35 evropskih zemalja pobrojanih prema kvalitetu obrazovanja, medijskoj slobodi i poverenju javnosti, zemlje Balkana su među najranjivijim za širenje lažnih vesti koje se opisuju kao „glasine, obmane, otvorene laži i dezinformacije iz stranih vlada ili neprijateljskih entiteta“, prenosi Juronjuz (Euronews).

Sa druge strane, istraživači smatraju i da su skandinavske zemlje, isto kao i Holandija i Estonija, najbolje osposobljene da se odupru „post-istinitim“ informacijama u kojima objektivne činjenice manje utiču na oblikovanje javnog mnjenja nego emocije i lična uverenja.

Tabela pokazuje da je Hrvatska na 24. mestu, Srbija na 29, Crna Gora na 31, Bosna i Hercegovina na 32, a Albanija na 33 mestu.

Makedonija i Turska rangirane su najniže po medijskoj pismenosti zbog, kako se navodi, slabog obrazovanja, niskog poverenja javnosti i nedovoljne medijske slobode.

Na čelu liste nalazi se Finska uz objašnjenje da ona ima „snažan obrazovni sistem“ i „široko rasprostranjene veštine kritičkog mišljenja“ koje se smatraju ključnim za otpornost na lažne vesti.

Slede Danska, Holandija, Švedska i Estonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)