U trendu

Sonja Karadžić-Jovičević: Premeštanje u britanski zatvor je pokušaj ubistva s predumišljajem

Sonja Jovičević-Karadžić, kćerka Radovana Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske, osudjenog za ratne zločine u BiH, izjavila je da je odluka da njen otac izdržava kaznu doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji „pokušaj ubistva sa predumišljajem“.

„Za nas je ova vest apsolutna potvrda pripreme za ubistvo Radovana Karadžića sa predumišljajem. Poražavajuće je i za ljudska prava, i za pravo uopšte, kolika je želja jednog čoveka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i višestruke životne opasnosti“, kazala je Jovičević-Karadžić, preneli su sarajevski mediji.

Naglasila je da ima osnovu za, kako je kazala, razumnu sumnju da je odgovor jedne druge zemlje koja je pozitivno odgovorila da Karadžić izdržava kaznu kod njih sakriven i ignorisan da bi se „proguralo ovo praktično najgore rešenje“.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od žalbe koja je uložena na odluku da Karadžić izdržava kaznu u Velikoj Britaniji, Jovičević-Karadžić je navela da može samo da se nada da će „neko tamo imati sluha“, ne za njenog oca, već „za pravo i za običaje i za odluke koje ima Haški tribunal, kao i Savet bezbednosti“.

Odluku da Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji doneo je predsednik Medjunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Karmel Agius, pošto je Velika Britanija pristala na to.

Nije objavljeno u kom će konkretno zatvoru biti, ali s obzirom na dosadašnju praksu, vrlo je verovatno da će biti u jednom od strogo čuvanih zatvora.

Karadžić je u martu 2019. godine pravosnažno osudjen na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.