U trendu

Soreca: EU ostaje posvećena integraciji Albanije

TIRANA – Ambasador Evropske unije u Tirani Luiđi Soreca na svom tviter nalogu je napisao da EU ostaje čvrsto opredeljena svojim zalaganjima da integriše albanski narod u Evropu, prenosi TV Sitel.

„Zalaganja Evrope za integraciju Albanije u EU ostaju čvrsta. EU će nastaviti snažno da podržava put Albanije ka EU, da integriše albanski narod u porodicu u kojoj pripada“, napisao je Soreca.

Soreca je pozvao albanske vlasti da nastave svoj fokus ka reformama „mnogo više za svoju zemlju i građane, nego za Evropu“, dodajući da je reforma izbornog sisrema jedini put koji vodi Albaniju ka EU.

„Albanski vlasti moraju da se fokusiraju na proces reforme, jedini put koji vodi Albaniju ka njenoj destinaciji. Ne zbog EU, već zbog Albanije i njenih građana, zbog napretka zemlje ka najvišim standardima kada je reč o demokratiji“, napisao je evropski ambašador u toj zemlji Soreca.

Evropski lideri prošle nedelje odložili su početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Takvu odluku Brisela određeni političari u EU su ocenili kao istorijsku grešku, dok je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana u fokusu, ali da su neophodne reforme u samom procesu pristupanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.