S+P: Kreditni rejting BiH ostaje „B“ s pozitivnim izgledima

SARAJEVO – Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) objavila je da kreditni rejting Bosne i Hercegovine ostaje „B“ s pozitivnim izgledima.

„Pozitivni izgledi se zasnivaju na očekivanju analitičara ove agencije da će se ekonomski izgledi BiH poboljšati ukoliko vlast bude formirana do kraja godine, te na očekivanjima da će nova vlast regulisati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastukturne projekte“, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan u narednih 12 meseci ukoliko bude formirana stabilna vlast koja će promovisati nastavak strukturnih reformi.

U tom slučaju, analitičari agencije očekuju ponovno pokretanje dijaloga s MMF-om, realno sagledavanje procene finansijske situacije u kojoj se nalaze velike javne nefinansijske kompanije u BiH, kao i preduzimanje koraka ka smanjenju sive ekonomije.

S druge strane, u izveštaju se navodi da će rejting biti smanjen ukoliko ne bude formirana stabilna vlast, te reforme ne budu oživljene, preneo je sarajevski portal Klix.

Sadašnji rejting je aktuelan od 8. marta ove godine, kad je ova agencija poboljšala izglede sa stabilnih na pozitivne, što je bilo prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni S&P rejting BiH od 2012. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.