U trendu

Špigl: Grupa bivših nemačkih diplomata i stručanjaka za Balkan traži Šmitovu smenu

 Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan zatražila je u pismu Komitetu za spoljne poslove Bundestaga smenu visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), optužujući ga da je naneo „trajnu štetu“ mirovnom procesu u toj zemlji i ugledu Nemačke, objavio je nemački list Špigl (Der Spiegel).

U pismu su naveli su da su Šmitove aktivnosti, otkako je preuzeo poziciju 2021. godine, „promovisale nacionalističke snage i štitile one koji rade na potkopavanju i uništavanju države“.

Još su ga optužili da je „dozvolio vladi Hrvatske da ga iskoristi za promenu Izbornog zakona u BiH”“

Šmit je u pismu optužen da je u Kiseljaku pratio utakmicu hrvatske reprezentacije na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u fudbalu ispred zastave „raspuštene hrvatske paradržave (Hrvatske republike Herceg-Bosna)“, kao i da je nedavno pred britanskim parlamentom dao „lažne informacije o ordenu koji je dobio od Hrvatske“.

BH. mediji ranije su objavili da je hrvatski premijer Andrej Plenković Šmitu 2019. godine uručio „Orden za zasluge Ante Starčević“, zbog njegovog zalaganja u procesu prijema Hrvatske u Evropsku uniju.

Autori pisma, uključujući bivšeg nemačkog ambasadora u Severnoj Makedoniji i bivše zaposlene u administraciji visokog predstavnika u BiH (OHR), pozvali su da se, kako je navedeno, učini „sve što je potrebno“ za Šmitovu smenu.

„Ovo pismo koristim kao priliku da pozovem Kristijana Šmita da razgovara sa relevantnim kolegama u Komitetu za spoljne poslove o optužbama“, rekao je za Špigl predsednik komiteta Majkl Rot (Michael Roth).

Prema pisanju lista, Šmit je odbacio optužbe, optužio autore pisma da „operišu očiglednim lažima“ i, navodno, ponudio da objasni svoje aktivnosti.

„Pozdravljam to“, rekao je Rot.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar