„Srbija nije ni do pola puta ka EU“

Srbija nije stigla ni do pola procesa u pristupanju Evropskoj uniji, izjavio je danas hrvatski premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković i uporedio pristupni period naše zemlje sa Hrvatsko.

Hrvatska je, kazao je, sa EU pregovarala 2.096 dana i za to vreme otvoreno je i zatvoreno 35 poglavlja. dok je, kako je rekao, Srbija već prošla taj period, a danije stigla ni na pola procesa.

Upitan šta misli o francuskom „non pejperu“ i da li je taj predlog srušio dosadašnja pravila igre o pristupanju EU, rekao da Makronovu ideju o reformi politike proširenja EU vidi kao želju za poboljšanjem opšteg funkcionisanja Unije.

Naglasio je da proces proširenja EU ima jasan i precizan pravni temelj navdeći da član 49 Ugovora o EU predviđa da svaka evropska država, ako zatraži, može postati članica Unije.

„Sam pregovrački okvir, koji se trenutno koristi i za Srbiju i za Crnu Goru, ima mogućnost suspenzije svakog poglavlja i vraćanja na već privremeno zatvorena poglavlja, u to je uključena reverzibilnost procesa. Poenta je da već postojeći okvir ima niz mehanizama da se sa vrlo preciznim filterima kontroliše i najsitniji korak načinjen u nekom poglavlju ili oko nekog otvorenog politickog pitanja“, rekao je Plenković

Dodao je da „nema te politike i non pejpera koji može derogirati pravo koje evropske države imaju na temelju tog ugovora“.

Hrvatski premijer je naglasio da treba praviti jasnu razliku između trenutka otvaranja pregovora i procesa pristupanja EU.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Anonimni

    tu ce i ostat gde je stigla

  2. Slavijan

    Tačno je to da neće NIKADA primiti ni Srbiju, ni Crnu Goru. Nikakva šteta. Mnogo se Hrvatska usrećila što su je primili.

  3. Anonimni

    TANDARA BROČ, BROČ,…

Napišite komentar