U trendu

Srpski turista u Crnoj Gori potroši oko 55 evra dnevno

Možda bi naši građani mogli da razmisle da ove godine preskoče odmor u Crnoj Gori i možda letuju u Srbiji.

Za razliku od Hrvatske, gde trošimo oko 95 evra dnevno, u Crnoj Gori prosečan turista iz Srbije potroši oko 55 evra na dan ili oko 550 evra, za desetodnevni odmor. Budva, Herceg Novi i Ada Bojana svake godine, omiljene su destinacije gde idu naši turisti. Najveći broj gostiju iz Srbije odmara se u apartmanima i privatnim kućama. Mada, poslednjih godina, sve je više onih koji biraju smeštaj u hotelima.

Negativna kampanja, koja se godinama vodi, za koju su političari najviše krivi, čini se na kraju i ne utiče mnogo na sam dolazak gostiju iz Srbije. Iako naši ljudi najviše vole da se odmaraju u Grčkoj, pojedini statistički podaci govore da u Crnoj Gori letuje oko 500.000 građana iz Srbije. Beleži se više od tri miliona noćenja, a taj broj raste iz godine u godinu. Srpski turisti su i među najbrojnijima u Crnoj Gori. Još kad bi se na to dodao broj onih koji letuju kod svojih prijatelja ili u svojim kućama, broj bi bio mnogo veći.

Pojedinci u Srbiji već razmišljaju da li će morati da skidaju tablice ukoliko odu u Crnu Goru na letovanje. Hoće li se naći neki pojedinac koji će im uništiti odmor. Na sreću, takvih je sigurno malo, ali… Nekad je i jedan dovoljan. Naročito što smo „braća“.

Neće ni granice doveka biti zatvorene. Sigurno je da će turisti iz Srbije biti potrebni Crnoj Gori. Baš kao što im treba srpska pšenica. I Srbima treba Crna Gora. Tamo idu da rade sezonske poslove.

(V.N.,Večernje novosti)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.