U trendu

Strava u Crnoj Gori: Neke žene pobace i do 30 puta sve dok se ne rode muško dete

Crnoj Gori sve su popularniji novi, rani krvni testovi u trudnoći, ali ne kako se otkrilo da li je sa plodom sve u redu, već kako bi žene mogle pobaciti u slučaju da nose žensko dete, piše RTL.

Zbog pritiska okoline i duboko ukorenjene tradicije žene su prisiljene da abortiraju ako nose devočicu.

U Crnoj Gori zakonom je zabranjeno znati pol deteta pre 12. nedelje, međutim širom zemlje otvaraju se laboratorije i poliklinike u kojima se krvnim testom može otkriti pol već tokom prva dva meseca. Zbog toga je u poslednjih 19 godina rođeno šest hiljada dečaka više nego devojčica, a neke žene su u iščekivanju muškog deteta pobacile i 30 puta, tvrdi RTL.

Stručnjaci upozoravaju da će to ostaviti nesagledive posledice na celo društvo.

– Znali smo za žene koje su imale višestruke trudnoće, ali znamo samo jedan primer žene koja je imala više od trideset prekida trudnoće – govori Maja Raičević iz Centra za ženska prava Crne Gore.

U Crnoj Gori se godišnje u proseku rodi oko 350 dečaka više nego devojčica, na što je pre nekoliko godina crnogorske vlasti upozorilo i Veće Evrope.

– Crnogorci više vole sinove. – Naravno da Crnogorci vole i kćeri, ali sinovi su za Crnogorca, pogotovo ako je sin prvo dete, ono što je najpoželjnije – rekao je jedan stanovnik Berana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (11)