U trendu

Sutra proglašenje pobednika regionalnog takmičenja u digitalnim rešenjima Balkaton

Pobednici drugog regionalnog takmičenja u digitalnim rešenjima Balkaton, koje organizuje Savet za regionalnu saradnju (RCC), biće izabrani sutra, a najboljih šest timova dobiće ukupno 54.000 evra.

Nagrade takmičenja (BALKHATHON 2.0), za najbolja digitalna rešenja, biće dodeljene za ideje u četiri oblasti: pametni grad, zeleni grad, e-zdravlje i e-preduzetništvo.

Prijavilo se 90 timova, od kojih je 37 sa više od 120 članova prošlo proces predselekcije, a u finale je ušlo 12.

Oni će sutra predstaviti svoja rešenja pred stručnom komisijom sa područja Zapadnog Balkana koja će potom glasati za najbolje.

Najbolja četiri time dobiće glavne nagrade, po 10.000 evra za svaku od četiri teme, a dva tima će dobiti specijalne nagrade, po 7.000 evra, kako bi dodatno razvili svoja rešenja.

Šest pobedničkih timova imaće priliku da implementira svoje ideje na Zapadnom Balkanu i predstaviće ih na četvrtom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji će na jesen biti održan u Crnoj Gori.

Sutrašnju dodelu nagrada otvoriće generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu, crnogorska ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić i v.d. direktora Glavne uprave Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Mihela Matuela.

Cilj takmičenja Balkaton na području Zapadnog Balkana, koji finansira Evropska unija, jeste učešće mladih ljudi, start-ap kompanija, preduzetnika, studenata, centara digitalnih inovacija, naučnih parkova, univerziteta, malih i srednjih preduzeća iz svih zemalja Zapadnog Balkana u razvijanju inovativnih digitalnih rešenja za svakodnevne potrebe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.