U trendu

Svetski mediji bruje o potezu Hrvatske, podsećaju ko je bio Tito

Preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu izazvalo je reakcije i vodećih svetskih medija, koji su izneli različite ocene o toj odluci.

Da vest o „izbacivanju“ Tita iz strogog centra Zagreba nije obišla samo zemlje regiona, odnosno bivše Jugoslavije, govori i činjenica da su vest o kontroverznom skidanju table sa imenom Maršala preneli i AFP, AP, „Njujork tajms“, „Frans24“, itd.

Agencija AP piše da je takva odluka pokazatelj pobede desničarskih nacionalista koji su u usponu u najnovijoj članici Evropske unije.

Takođe, podseća se da je Tito bio lider antifašističkog pokreta otpora tokom nacističke okupacije Jugoslavije, uz ocenu da se preimenovanje trga dogodilo pod pritiskom nacionalista koji Tita i bivšu multietničku Jugoslaviju vide kao antihrvatske.

AFP piše da je odluka o preimenovanju Titovog trga „izazvala kontroverze i podelila javno mnjenje“ i citiraju izjavu Zlatka Hasanbegovića, za koga navode da je lider “ desničarske stranke Nezavisni za Hrvatsku“, da „ni jedna ulica ili trg u Hrvatskoj ne treba da nosi ime Josipa Broza Tita“.

Francuska agencija dodaje i da je odluka o preimenovanju rezultat slabosti dugogodišnjeg „populističkog gradonačelnika Milana Bandića“, kome je bila potrebna većina glasova u gradskoj skupštini da bi nastavio upravlja Zagrebom.

AFP napominje da je Bandić prethodno zagovarao da se o Trgu maršala Tita odluči na referendumu.

„Gradske vlasti u Zagrebu odabrale su da uklone ime jugoslovenskog komunističkog lidera Josipa Broza Tita sa centralnog trga. Tito je bio vođa antifašističkog pokreta koji se borio protiv nacističkog okupatora tokom Drugog svetskog rata. Stoga, mnogi ovaj potez smatraju pobedom sve jačih desničara u najnovijoj članici Evropske unije“, piše jedan od najuticajnijih američkih listova, „Njujork tajms“, prenosi Klix.ba.

„Frans24“ podseća da je Tito Jugoslavijom vladao 35 godina, a da je nakon njegove smrti došlo do raspada zemlje, u naposletku i do rata, koji je odneo preko 100.000 života.

(Tanjug)

3 komentara
  1. goran manic

    Da nisu, šrom bivše SFRJ, došle ove demokrate, Tito bi istorijski bio obeležen kao loš vladar-autokrata. Međutim, svi i svuda, nisu ni senka Titovih sposobnosti i obični su šibicari pod kontrolom svetskih moćnika, a život običnog naroda je samo prisen života u SFRJ. Jedini „napredak“ je što Tita niko nije smeo da kritikuje ili opsuje. E, ove danas možeš da pljuješ i psuješ do mile volje, a oni se neće ni obrisati ni uvrediti. I, evo, psujem ih… i – ne znam šta ću da večeram…

  2. Goran

    Hajde da ne idemo daleko od svog praga. A šta je sa promenama naziva ulica u Beogradu?? To je naravn, u redu, zar ne? Ulica ili trg, manje više ista stvar a u Beogradu je promenjeno dosta toga!!

  3. makki

    Čuj desničari… Kako lep naziv za nacifašiste, kriminalce i ubice 😉

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike