U trendu

Tagescajtung o prioritetima Šmita u BiH

SARAJEVO – Bivši ministar poljoprivrede i političar CSU-a Kristijan Šmit trebalo bi da postane visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH umesto Austrijanca Valentina Incka, piše nemački dnevnik Tagescajtung, koji otkriva i političke prioritete novog šefa OHR-a.

Nemački dnevnik piše da bi i Rusija mogla da prihvati 63-godišnjeg političara iz CSU-a Kristijana Šmita, kao i da su, prema informacijama ovog dnevnika iz diplomatskih krugova, Angela Merkel i njena vlada uspeli da integrišu Rusiju u novu strategiju međunarodne zajendice u BiH.

„Šmit je bivši ministar poljoprivrede i ima dobre kontakte s Istočnom Evropom i Rusijom, a nekoliko je puta bio i u Bosni i Hercegovini. Veće za implementaciju mira (PIC) mora ga izabrati na proleće uz blagoslov Rusije“, piše nemački dnevnik.

List konstatuje da promena šefa OHR-a ukazuje na novu politiku međunarodne zajednice prema BiH, preneo je portal sarajevskog Avaza.

„Nemačka, nova administracija SAD-a i Brisel žele, iznad svega, zemlju (BiH) da oslobode njene ustavne i ekonomske bede i odrediti kurs za prijem zemlje u EU“, navodi Tagescajtung.

Nemački listi dalje navodi da “BiH treba temeljno reformisati i da su aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko i njegov prethodnik Kristijan Švarc Šiling već dali smernice za buduće delovanje”.

Osim reforme Ustava, kao nultnog prioriteta novog šefa OHR-a, list navodi tri tačke: ograničenje vladavine korumpiranih nacionalističkih političara u kratkom roku, temeljnu reformu pravosudnog sistema i prestanak veličanja ratnih zločina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.