U trendu

Tanjug u SA: Otvoren 10. biznis forum, akcenat na regionu

SARAJEVO – U Sarajevu je danas otvoren deseti Sarajevo biznis forum (SBF) kojem prisustvuje oko 2.000 učesnika iz regiona i sveta, a centralna tema ovog puta je kako unaprediti investicione aktivnosti u uslovima nove ekonomije.

Velika pažnja prilikom otvaranja foruma bila je posvećena regionu, zajedničkom tržištu priduživanju EU i stvaranju uslova da mladi ostanu u zemljama Zapadnog Balkana.

Forum su otvorili predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednik Slovenije Borut Pahor, potpredsednik Turske Fuat Oktaj, predsednik uprave BBI Banke Amer Bukvić.

Dodik je podsetio da je BiH složena zemlja sastavljena od dva entiteta i tri konstituttivna naroda što otežava politički život, ali je, kaže, ipak stabilna zemlja za ulaganje i to pokazuje vreme.

On je istakao da su prioriteti za BiH sigurnost, bezbednost i razvoj, a kao glavni cilj naveo članstvo u EU.

“Nama je važno da otvorimo radna mesta i da radimo sve što nas moze integrisati u EU i čitavom svetu. Naš najvažniji prioritet jeste prikljucenje Uniji. Svi smo okupljeni oko te ideje”, naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da članstvo u EU ne znači da BiH zatvara vrata za druge investitore.

On je ukazao da je odlazak mladih najveći problem i poručio da se mora odustati od “ponude jeftine radne snage”.

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se u narednom procesu “Brdo-Brioni” donese deklaracija kojom će se apelovati na Evropsku uniju i Evropsku komisiju da proces proširenja Zapadnog Balkana posmatraju kao geopolitčko pitanje koje bi donelo sigurnost u ovom delu Evrope.

Pahor je na desetom Sarajevo biznis forumu izrazio bojazan da bi odlaganje procesa proširenja ugrozilo celi proces evropskih integracija i sigurnost.

“Na zemaljama Zapadnog Balkana je da ubrzaju proces reformi, dakle na vladama Srbije, BiH, Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore je da to urade, da ne čekaju Evropsku uniju, ali istovremeno istinski želim da Unija bude u stanju da postigne konsenzus po pitanju procesa proširenja”, rekao je Pahor.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj nada se da će autuput Beograd-Sarajevo biti jedan od projekata stabilnosti, navodeći da je od izuzetnog značaja predlog da se napravi zajedničko ekonomsko tržište.

Oktaj je na desetom Sarajevo biznis forumu ukazao da je nemoguće ostvariti mir ukoliko nema ekonomskog razvoja.

“Jedan od naših prioriteta jeste da aktere na ovom području ujedinimo kako bi svi uzeli učešće u razvoju regiona i da se uspostavi dijalog. Želimo da osiguramo i bolji politički dijalog”, rekao je Oktaj.

Bukvić je rekao da će se na forumu predstaviti 300 projekata u tri dana i da će velika pažnja biti posvećena mladima i njihovim start apovima.

Prema njegovim rečima, na forumu ima oko 2.000 učesnika, 350 novinara i gostiju iz preko 50 zemalja.

“Nadam se da zajedno možemo da imamo viziju za region, jer ako je ne pronađemo mladi će otići”, upozorio je Bukvić.

O ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka na forumu će danas govoriti, između ostalih, Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, Ahmet Davutoglu, bivši premijer Turske, Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore…

U sklopu konferencije će se razgovarati i o mogućnostima prevazilaženja izazova sa kojima se susreću privrednici Jugoistočne Evrope, a poseban akcent ovogodišnjeg Foruma je na održivom razvoju.

Već desetu godinu zaredom SBF okuplja investitore i poslovne ljude iz celoga sveta, pružajući im priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u BiH, ali i u zemlje regiona – Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

SBF je prepoznat kao mesto okupljanja stručnjaka i predstavljanja najboljih svetskih praksi u oblastima poljoprivrede, infrastrukture, energije, informacionih tehnologija, finansija, turizma i drugih oblasti.

Tokom proteklih devet godina, u radu SBF-a je učestvovalo više od 8.000 učesnika iz preko 50 država. Učešće na Forumu je uzelo preko 3.000 kompanija i institucija, a održano je više od 1.500 poslovnih sastanaka.

Organizator ove značajne investicione konferencije u regionu je „Bosna Bank Internešenel“ (BBI) u saradnji s Islamskom razvojnom bankom (IsDB).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.