U trendu

Tegeltija:Vakcine najaktuelnija tema

SARAJEVO – BiH, odnosno Federacija BiH je jedina u regionu koja do sada nije nabavila nijednu vakcinu, a predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija kaže da je nabavka vakcina najaktuelnija tema, ali ne i najveći problem.

Tegeltija je ukazao da zemlje koje su značajnije vakcinisale svoje stanovništvo, po epidemiološkoj situaciji ne stoje ništa bolje od BiH.

On je izrazio uverenje da će BiH ubrzo imati dovoljno vakcina za građane i podsetio da su odluku o načinu nabavke vakcine doneli zajedno svi u BiH u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) na preporuku ljudi zaduženih za zdravstveni sektor.

Dodao je da je preovladavalo stanovište da se treba fokusirati na vakcine koje će odobriti SZO i Evropska agencija za lekove.

„Posle se pokazalo da su najvažniji igrači u ovom poslu vakcinu pretvorili u čisto trgovačku tržišnu robu i da će ‘Kovaks’ usporiti snabdevanje. Najveću, čini mi se, cenu promene načina raspodele je platila EU…“, rekao je između ostalog, Tegeltija za magazin Dani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.