U trendu

Teška optužba 86 intelektualaca: Srbija kriva za destabilizaciju Crne Gore

Osamdesetak bivših i sadašnjih političara, intelektualaca, članova nevladinih organizacija sa prostora bivše SFRJ optužili su, povodom aktuelnih događaja u Crnoj Gori, zvanični Beograd za pokušaj, kako tvrde, nasillne destabilizacije te države.

U otvorenom pismu dostavljenom podgoričkom Radiju AntenaM, oni tvrde da su u Crnoj Gori ugroženi mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica.

“Reč je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spreči njena konsolidacija kao samostalne i suverene države….”, navodi se, između ostalog u pismu, čiji potpisnici su između ostalih Latinka Perović, Stjepan Mesić, Milan Kučan, Budimir Lončar, Bogić Bogićević, Raif Dizdarević, Haris Silajdžić, Azem Vlasi, Veljko Bulajić, Ivo Goldštajn, Dragan Markovina, Ivo Vajgl, Sonja Biserko, Vladimir Arsenijević, Filip David, Svetislav Basara, Andrej Nikolaidis, Škeljzen Malići, Nataša Mićić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Bojan Kostreš, Dinko Gruhonjić, Boško Jakšić, Gordana Suša…,.

Za njih usvajanje Zakona o verskim zajednicama predstavlja potpuno zaokruženja državno-pravnog okvira Crne Gore i navode da je Crna Gora „svoju državnu nezavisnost, ukinutu nakon srpske okupacije 1918. godine“, uspela daobnovi na, na referendumu 2006.

Otuda, tvrde, napadi, kako kažu, “velikosrpskih nacionalista” na Zakon o verskim zajednicama, koji vide kao povod za novi pokušaj državnog udara.

“Oktobra 2016. Crna Gora je uspela da se odbrani od rusko-srpskog udara. Uspe li novi pokušaj destabilizacije Crne Gore, njegove direktne posledice biće oružani sukobi, gubitak ljudskih života i materijalna razaranja”, navodi se u pismu.

U pismu koje je naslovljeno kao „Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu od strane Beograda“ ističe se da je “strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac poslednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore zvanični Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće opozicione stranke”.

Potpisnici navode i da „zbog značaja Crne Gore kao vodeće države u evro-atlantskim integracijama u Jugoistočnoj Evropi“, smatraju nedopustivom pasivnost evropskih institucija i vlada demokratskih zemalja u osudi novog pokušaja destabilizacije Crne Gore na principima politike Slobodana Miloševića.

Oni su pozvali I sve političke aktere u međunarodnoj zajednici i regionu da, kako kažu, nedvosmisleno osude destabilizaciju Crne Gore i regiona “koju kreira i podstiče zvanični Beograd”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.