U trendu

Todorić ponovo optužio premijera da stoji iza optužnice protiv njega

Osnivač i bivši vlasnik Agrokor Ivica Todorić izjavio je danas po objavi prvostepene oslobadjajuće presude u slučaju „mali Agrokor“ da je tužilaštvo pod pokroviteljstvom premijera Andreja Plenkovića poslalo sudu monstruoznu io lažnu optužbu protiv njega i njegovih saradnika. 

On je novinarima u Zagrebu rekao da su ga optužili oni koji su „oteli privatnu imovinu Agrokora“ i to s namerom da prikriju svoj kriminal. 

„Danas slobodno mogu da kažem da je tužilaštvo poslalo u sud monstruoznu, lažnu optužbu koju je ustvari izradila grupa Borg, Ante Ramljak (bivši Vladin poverenik za Agrokor), pod pokroviteljstvom njihovog upravnika Plenkovića“, rekao je Todorić. 

On je naveo da se boji da će se Plenković sad „vaditi na nezavisno sudstvo da bi onda za neke druge stvari radio pritisak, kao što radi na tužilaštvo“. 

Advokat jedne od optuženih, Piruške Canjuge, Ante Nobilo, rekao je novinarima da je oslobadjajuća presuda protiv svih optuženih bila jedino moguća i da je to poruka tužilaštvu da ne može podizati optužnice bez dokaza. 

„Ovo je po meni fijasko“, ocenio je Nobilo. 

Tužilaštvo je najavilo žalbu na presudu, jer smatra da je reč o pogrešnoj presudi i pogrešnoj oceni dokaza. 

Osnivač i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić danas je u Županijskom sudu u Zagrebu prvostepeno oslobodjen u slučaju nazvanom „mali Agrokor“ optužbe da je posrnuli koncern oštetio za 1,25 miliona evra. 

Optužbe su prvostepeno oslobodjeni i njegovi bivši saradnici, menadžeri Agrokora Ante Huljev i Piruška Canjuga, kao i austrijska državljanka Nikol de Rosi (Nicole De Rossi). 

Sredinom prošlog meseca protiv Todorića je, posle trogodišnje istrage, podignuta optužnica u aferi Agrokor. 

U tom slučaju tužilaštvo tereti Todorića i još 14 osoba, medju kojima su njegovi sinovi i bivši Agrokorovi menadžeri, zbog finansijskih malveracija u njegovoj bivšoj firmi, teških oko 1, 2 milijardi kuna. 

Većina optuženih su bili članovi uprave ili nadzornog odbora Agrokora, osim dvoje koji su bili zaposleni u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za posrnuli koncern. 

Po otvaranju afere Agrokor krajem 2017. Ivica Todorić je pobegao u Veliku Britaniju koja ga je godinu kasnije izručila Hrvatskoj. Neko vreme je bio u pritvoru u Zagrebu, ali je ubrzo pušten uz kauciju od 7,5 miliona kuna (oko milion evra) i zabranu napuštanja Zagreba. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.