U trendu

Tomislav Merčep osudjen na pet i po godina zatvora

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep osudjen je danas na sudu u Zagrebu na pet i po godina zatvora zbog ratnog zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991.

Predsednik sudskog veća Županijskom suda u Zagrebu Zdravko Majerović rekao je obrazlažući presudu da je utvrdjeno da je Merčep kriv, jer kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a nije sprečio pripadnike te jedinice da čine zločine, već im je dao prećutno odobrenje i za vreme dok nije bio na terenu.

Optužnica je teretila Merčepa da kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao „merčepovci“ i smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio pripadnike svoje jedinice da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na taj način su ubijene najmanje 43 osobe medju kojima i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i nestanak još tri osobe. Šest osoba je preživelo mučenje.

Na početku sudjenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je prošle godine taj deo optužbe ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da sudsko veće Merčepa proglasi krivim i primereno kazni, jer je u dokaznom postupku nedvosmisleno utvrdjeno da je Merčep u svojem postupanju ostvario sva obeležja ratnog zločina što su osim uvida u dokumentaciju potvrdili i brojni svjedoci, medju kojima su i preživele žrtve zločina iz 1991.

Iako nije bilo dovoljno dokaza da je Merčep bio formalni komandat rezervne jedinice koja se nazvala njegovim imenom, tužilaštvo smatra da je dokazano da je on bio faktički komandat i neosporni autoritet, kao i da je znao za zločine i nije ih sprečio.

Na sudjenju Merčepu ispitani su brojni svedoci, od pripadnika tadašnjeg političkog i vojnog vrha do pripadnika jedinice.

Svedočile su i preživele žrtve zločina koje su opisivali zlostavljanja, medju ostalim, i mučenja zarobljenih strujom i likvidacije drugih zatvorenika.

Merčep je uhapšen krajem 2010, a sudjenje mu je počelo početkom 2012. Na početku sudjenja odbacio je krivicu za ratni zločin, a od početka je negirao da je bio nadredjen jedinici koja se nazivala njegovim imenom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.