U trendu

Tonin prijavljen zbog odavanja tajnih podataka o arbitraži

LJUBLJANA – Slovenačka obaveštajna agencija (SOVA) prijavila je predsednika parlamentarnog povereništva za kontrolu tajnih službi Mateja Tonina zbog „odavanja tajnih podataka“ u vezi sa nedavnom objavom izveštaja o delovanju SOVA-e tokom arbitražnog postupka o graničnom sporu sa Hrvatskom, javljaju danas slovenački mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

Kako navodi Slovenačka televizija, SOVA je o prijavi izvestila premijera, predsednika države i predsednika parlamenta, ali oni za sada ne komentarišu slučaj.

Tonin, koji je i predsednik opozicione stranke Nova Slovenija (NSI), kazao je u razgovoru za Slovenačku televiziju da o navodnoj prijavi nema saznanja ni on niti povereništvo koje vodi, a koje je objavilo izveštaj u kojem su navodno tajni podaci SOVA-e.

„Smatram da se možda radi o specijalnom ratu protiv našeg povereništva“, kazao je Tonin za Slovenačku televiziju, podsetivši da je to parlamentarno telo nedavno ispitivalo slučajeve nepravilnog zapošljavanja u državnoj obaveštajnoj agenciji, među njima i nekadašnje poznanice premijera Marjana Šareca, prenela je Hina.

Slovenačko parlamentarno povereništvo za kontrolu tajnih službi objavilo je prošle nedelje izveštaj o delovanju obaveštajne službe SOVA tokom arbitražnog procesa sa Hrvatskom, iz kojeg je vidljivo da je služba obezbeđivala tajnost komunikacija za slovenačke učesnike u arbitraži.

Krivicu za to što je 2015. u hrvatskim medijima objavljen transkript razgovora slovenačkog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenačke službenice Ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik u izveštaju se pripisuje njihovoj neopreznosti u komunikaciji, ali i nekim javnim izjavama tadašnjeg ministra spoljnih poslova Karla Erjavca.

Na svom Tviter profilu Tonin je odbio sumnje da je objava podataka o delovanju SOVA-e za vreme arbitražnog postupka naškodila slovenačkim interesima te koristila Hrvatskoj u kompromitaciji arbitražnog postupka i konačne arbitražne presude, s obzirom na navode hrvatske strane kako razotkriveni angažman SOVA-e potvrđuje da je Slovenija „varala“ tokom arbitražnog postupka.

Prema njegovom mišljenju, agencija je delovala po pravilima struke, odnosno tako da je štitila komunikaciju i informacije članova projektne grupe.

„Zapravo je naš izveštaj o delovanju SOVA-e tokom arbitraže našu agenciju opralo od svake krivice. Naš izveštaj pokazuje da slovenačka vlada i SOVA nisu varali u arbitraži, ono dokazuje da navodna slovenačka urota protiv Hrvatske ne postoji i time jača poziciju Slovenije“, naveo je na Tviteru Tonin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.