U trendu

Tužilaštvo BiH formiralo već 28 predmeta za ratni zločin

SARAJEVO – Tužilaštvo Srbije ustupilo je Tužilaštvu BiH 24 predmeta za ratne zločine protiv 28 osoba na kojima se već radi, potvrdio je vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić.

“ Svi ti predmeti su formirani u Tužilaštvu BiH i na njima se već radi“, rekao je Kajganić.

On je naveo da je podizanje optužnica protiv lica koja su bila visokopozicionirana u ratu, a dostupna su u BiH, jedan od ključnih prioriteta Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina donesene 2020. godine.

„U njoj su decidno navedene sve obaveze raznih organa, između ostalog i Tužilaštva BiH. ?edna od obaveza je da se manje složeni predmeti prenesu na entiteska i tužilaštvo Brčko distrikta, a da najsloženiji ostaju u Tužilaštvu BiH“, rekao je Kajganić gostujući sinoć za BHRT.

On kaže da su tužioci Tužilaštva BiH nezavisni u svom radu i da ne vidi nijedan razlog zašto bi bili podložni bilo kakvom uticaju sa strane – van pravosuđa ili u pravosuđu.

„Mislim da nema razloga za to, a ako primetim da je bilo ko podložan bilo kakvom uticaju, preduzeću mere iz svoje nadležnosti, odnosno obavestiti Kancelariju disciplinskog tužioca o eventualnim nepravilnostima o radu bilo kog tužioca“, istakao je Kajganić, preneli su sarajevski mediđi.

On je naveo da nema razloga da Tužilaštvo BiH ne obaveštava javnost o negativnim tužilačkim odlukama, odnosno da je istraga u nekom predmetu obustavljena ili da je donesena odluka o nesprovođenju istrage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar