U trendu

Tužilaštvo: Medju 14 nastradalih u bolnici u Tetovu dvoje nisu bili pacijenti

Medju 14 žrtava u požaru u kovid bolnici u Tetovu dve nisu bile pacijenti, saopštilo je danas Tužilaštvo Severne Makedonije.

Kako se navodi, u tom požaru su nastradali i supruga pacijenta i ćerka pacijentkinje i istražuje za razlog njihovog boravka u kovid bolnici, odnosno da li su bili prisutni duže vreme ili su ušli za vreme požara da izvuku svoju rodbinu.

Državno tužilaštvo ističe da tim od petoro tužilaca (iz tetovskog i skopskog tužilaštva) kontinurano radi na utvrdjivanju razloga izbijanja požara u modularnom kovid centru bolnice u Tetovu, u kojem je u sredu uveče poginulo 14 ljudi.

Od izveštaja koji su dobijeni od Instituta za sudsku medicine u Skoplju, posle obdukcije, potvrdjeno je su osam žrtava žene, a šest muškarci, u uzrastu od 29 do 78 godina.

Od njih je 12 bilo hospitalizovano, a dvoje su bili, kako se navodi, „spoljna lica koja nisu bila hospitalizovana – supruga pacijenta i ćerka pacijentkinje“.

Po nalogu Tužilaštva, dodaje se, uradjena i obdukcija „preminule pacijetkinje, koja je nastradala od kovida-19 i za čiji se život medicinski personal borio neposredno pre izbijanja požara“.

„Njeno telo je izneseno u trenutku izbijanja požara. Obdukcija po zahtevu Tužilaštva je uradjena zbog tačnog utvrdjivanja razloga smrti, pri čemu je konstatovano da smrt nije posledica požara“, navodi se u saopštenju.

Tužillaštvo je, navodi se, preuzelo mere za obezbedjivanje video snimaka od Kliničke bolnice u Tetovu, snimaka u i oko bolnice, okolnih poslovnih objekata, stambenih zgrada, kuća, kao obezbedjivanje celokupnog video materijala koji su objavili pojedinci i snimaka sa društvenih mreža.

Ti snimci se veštače po naredbi Tužilaštva i očekuje se da izveštaji njihovih analiza pomognu u rasvetljavanju požara u kovid centru tetovske bolnice, ističe se.

Tužioci su saslušali deo svedoka sa mesta nesreće i deo lekarskog personala koji je bio prisutan u modularnoj kovid bolnici u noći kad se desio požar. U medjuvremenu, dodaje Tužilaštvo, saslušane su i saslušavaju se ostale osobe koje mogu da daju potrebne informacije u vezi preksinoćnjeg požara.

Tetovskoj policiji je izadata naredba za oduzimanje celokupne dokumentacije u vezi izgradnje modularne bolnice. Ta dokumetacija treba da se oduzme od Bolnice u Tetovu i firme koja je izgradila montažni modularni centar.

Tužilaštvo u Tetovu u saradnji sa skopskim tužilaštvom, navodi se, preduzima neophodne mere i aktivnosti za proveru eventualnih propusta odgovornih lica u vezi poštovanja pripisa za zaštitu na radu, a izmedju ostalog, i propisa protivpožarne zaštite.

„Imajući u vidu hitnost i karakter tragičnog dogadjaja, u kojem je živote izgubilo 14 osoba, u saradnji sa Direkcijom za zaštitu i spasavanje, policijom, veštacima za elektrotehniku, kao i predstavnicima elektridustrubutivnog preduzeća EVN i njihovim veštacima, preduzimaju se sve neophodne mere i aktivnosti da se sprovede brza istraga i utvrde razlozi za ovaj tragičan dogadjaj“, navodi Javno tužilaštvo Severne Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.