U trendu

U četvrtak protesti podrške trudnici kojoj lekari odbijaju da obave prekid trudnoće

U više hrvatskih gradova u četvrtak će biti održani protesti u znak solidarnosti sa trudnicom kojoj je uskraćen zakonom garantovani prekid trudnoće, ali i sa svim ženama koje su se našle u sličnoj situaciji, objavljeno je u Zagrebu.

„Protest je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske“, navodi se u saopštenju koje potpisuje više hrvatskih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Oni pozivaju gradjane na otpor sistemskom uništavanju javnog zdravstva za šta su, kako ukazuju, odgovorni Vlada, Sabor, Ministarstvo zdravlja i čelnici javnozdravstvenih ustanova.

U Zagrebu će protest biti održan u 18 časova na Trgu bana Jelačića, a slični skupovi najavljeni su u isto vreme u Rijeci, Osijeku I Sisku.

U saopštenju se navodi da je u manje od 48 od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli Čavajdi prikupljeno više od 220.000 kuna (oko 29.000 evra).

Njoj su lekari u Zagrebu odbili da obave prekid trudnoće u šestom mesecu uprkos teškim malformacijama ploda, pa je, kako se dodaje, primorana da ode u bolnicu u Sloveniju o sopstvenom trošku. Trošak nužne medicinske usluge u Sloveniji iznosi 5.000 evra.

„Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo dosta“, istakla su udruženja koja su prošle sedmice poslale zahteve premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Viliju Berošu za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj.

Hrvatski mediji objavili su priču o trudnici Mireli Čavajdi kojoj su bolnice u Zagrebu odbile da obave prekid trudnoće u 26. nedelji, iako su doktori utvrdili da plod ima tumor na mozgu, te da čak i da preživi, teško da će moći normalno da živi.

Ona je ispričala novinarima da su je lekari uveravali da je u Hrvatskoj abortus posle 10. nedelje trudnoće protivzakonit, a neki su je uputili na bolnice u Sloveniji. Trenutno se čeka odluka drugostepene komisije u KBC Zagreb koja treba da odluči o njenom slučaju.

U medjuvremenu je Čavajda pokrenula proceduru u Sloveniji, gde su lekari rekli da je dijagnoza jako loša i da nema ništa sporno u prekidu trudnoće.

Ministarstvo zdravlja Hrvatske saopštilo je prošle sedmice, pošto su mediji objavili priču, da je prekid trudnoće u Hrvatskoj dozvoljen i posle 10. nedelje trudnoće ako za to postoje medicinski razlozi i uz odobrenje komisije.

Potom su iz zagrebačke bolnice Sveti Duh potvrdili da postoje opravdani razlozi za prekid trudnoće, ali su naveli da oni nemaju stručnjake za obavljanje takvog postupka. Tri bolnice su odbile da obave prekid trudnoće.

Ministar zdravstva Vili Beroš nedavno je izjavio da lekari KBC Zagreb misle da dete treba da se rodi i leči, ako porodjaj prodje dobro.

Njegovu izjavu, kao i slične izjave ginekologa koji ne obavljaju abortuse, jer se pozivaju na priziv savesti, oštro su kritikovala udruženja civilnog društva.

Zakon, naime, omogućava prekid trudnoće i posle isteka deset sedmica od začeća, medju ostalim, kad se može očekivati da će se dete roditi sa teškim prirodjenim telesnim ili duševnim manama. U tom slučaju, po zakonu, odlučuje žena.

Ranije se oglasio i predsednik Zoran Milanović koji je komentarišući slučaj upitao gde je država koja treba da zaštiti ženu, rekavši da je Hrvatska „1978. u vreme maršala Tita usvojila ljudski, razuman zakon“, a da se sada vidi „konzervativna regresija“.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava proteklih godina su upozoravale da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi lekari koriste takozvani priziv savesti i tako izbegavaju da uopšte obavljaju abortuse.

Nedavna istraživanja koja su objavljena u hrvatskim medijima su pokazala da se oko 60 odsto ginekologa u Hrvatskoj poziva na priziv savesti, a u nekim manjim mestima nema nijednog ginekologa koji obavlja abortus.

Hrvatski propisi omogućavaju lekarima da se pozovu na priziv savesti zbog etičkih, verskih ili moralnih nazora, odnosno uverenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.