U trendu

U HR počeo probni popis stanovništva

ZAGREB – U Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj, Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je počeo probni popis stanovništva, koji u dve faze sprovodi Državni zavod za statistiku.

Cilj ovog probnog popisa, čije prikupljanje će trajati do 15. marta, provera je i testiranje metodoloških i tehnoloških rešenja koja se odnose na sadržaj podataka koji se prikupljaju popisom, kao i testiranje programskog rešenja, provera ažurnosti tehničke dokumentacije, rad popisivača i drugih učesnika.

Probni popis obuhvatiće 50 popisnih krugova, odnosno 5.000 domaćinstava u Gradu Zagrebu i četiri županije, preneo je hrvatski portal „Srbi“.

Prva faza traje od 1. do 7. marta, u kojoj građani mogu da se popišu lično koristeći popisni upitnik u elektronskom obliku koji će biti dostupan prijavom u sistem e-Građani, istovremeno popisujući domaćinstvo i stan u kojem stanuju.

U drugoj fazi, koja će trajati od 8. do 15. marta, popisivači će na terenu popisivati sve popisne jedinice unutar 50 popisnih krugova koje nisu samostalno popisane u prvoj fazi, intervjuima sa stanovništvom i uz pomoć prenosnih kompjutera.

Ujedno će kontrolisati podatke prikupljene u prvoj fazi popisa tako da popisivači neće proveravati verodostojnost podataka koje su građani upisali u e-popisnicu, ali će obići sve adrese, uključujući ona domaćinstva koja su se popisala samostalno prijavom u e-Građani, kako bi od njih preuzeli šifru koju su dobili na kraju uspješno sprovedenog samopopisivanja kao dokaz da su se sami popisali.

Prema Zakonu o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Hrvatskoj 2021. godine, popisuju se fizičke osobe koje su državljani ove zemlje, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište, kao i osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u Hrvatskoj.

Državni zavod za statistiku preporučuje građanima da samostalno popišu sebe i članove svog domaćinstva prijavom u sistem e-Građani i poziva ih da se odazovu u što većem broju, preneo je hrvatski portal nedeljnika Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.