U trendu

U Potočare stigli zvaničnici BiH i Crne Gore, političari iz Srbije i ambasadori

Na komemoraciju povodom 26. godišnjice genocida nad srebreničkim Bošnjacima došli su zvaničnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pojedini političari iz Srbije i ambasadori brojnih zemalja.

U Potočare su stigli bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić, ministrarka spoljnih poslova Bisera Turković, ministar bezbednosti Selmo Cikotić.

Došli su i lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić i potpredsednik Socijaldemokratske partije BiH Vojin Mijatović.

Iz Srbije su u Potočare stigli predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, koji je savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

U Memorijalni centar Srebrenica – Potočari došla je delegacija Skupštine Crne Gore, koja je kao poklon ponela tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, nedavno usvojene u tom telu, navode sarajevski mediji.

U crnogorskoj delegaciji su predsednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, poslanici Kenana Strujić Harbić i Amer Smailović, kao i 60 članova Foruma mladih Bošnjačke stranke. Poslanici Bošnjačke stranke su bili inicijatori Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je 17. juna usvojila Skupština Crne Gore.

Sa delegacijom Crne Gore stigao je i Boris Bojović, nikšićki vladika kanonski nepriznate Crnogorske prvoslavne crkve.

Poštu srebreničkim žrtvama u Potočarima će danas odati i predsednik Crne Gore Milo Djukanović, potpredsednik Vlade Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Djordje Radulović.

Komemoraciji će prisustvovati i ambasadori brojnih država u BiH.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas će biti obeležena 26. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine. Danas će biti sahranjeno još 19 žrtava.

Pendarovski i Zaev odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici

Predsednik i premijer Severne Makedonije, Stevo Pendarovski i Zoran Zaev, odali su danas poštu žrtvama genocida u Srebrenici i istakli da taj zločin protiv čovečnosti nikad ne sme da se zaboravi i da se ponovi.

„Poštovanje za više od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici. Ubijeni, samo zato što su bili bosanski muslimani. Naša je generacijska dužnost je da se sećamo ovog zločina protiv čovečnosti da se ne ponovi“, napisao je Pendarovski na Fejsbuku  (facebook.com/SPendarovski).

Zaev je ocenio da će „zločin protiv čovečnosti nad civilnim stanovništvom Srebrenice 1995. godine, zauvek će ostati u sećanju na užase rata i ekstremne oblike nacionalizma koje će slobodni i demokratski svet uvek osudjivati“.

„Bošnjački narod i svet danas, na 26 godišnjicu jednog od najtragičnijih dogadjaja u novijoj istoriji čovečanstva, sećaju se ovog velikog poraza civilizacijskih vrednosti i pominju hiljade nevinih žrtava. Saosećamo se sa bolom porodica žrtava Srebrenice i žalimo sve žrtve koje su izgubile život u ratu u BiH“, napisao je premijer Severne Makedonije (facebook.com/zaevzoran).

Kako je istakao Zaev, Severna Makedonija, kao deo porodice evropskih naroda, pridružuje se apelu u Rezoluciji Evropskog parlmenta od 15. janura 2009. u kojoj se kaže da „ovakvi stravični zločini nikada ne smeju da se ponove i da se 11. juli proglasi Danom komomoracije i najsnažnije osude genocida u Srebrenici“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.