U Sarajevu odata pošta ubijenim pripadnicima JNA

U Velikom parku u centru Sarajeva danas su prvi put delegacije Regionalne organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočnog Sarajeva, i rodjaci ubijenih rezervista JNA položili venac i odali poštu osmorici ubijenih pripadnika rezervnog sastava bivše JNA iz grupe „Transporter“.

Na današnji dan 1992. godine zarobljeno je osam pripadnika rezervnog sastava bivše JNA kojima se tada izgubio svaki trag.

Do sada su nadjena tela dvojice pripadnika JNA  –  Nedeljka Vujičića i Zorana Markovića, dok se za ostalih šest još traga.

Porodice poginulih očekuju od vlasti Federacije BiH odgovore i o sudbini preostalih šest, kako bi bili identifikovani i sahranjeni.

Pripadnici bivše JNA prvo su zarobljeni na Aerodromskom naselju, a potom likvidirani u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je taj datum ozvaničen kao Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Reč je o Milivoju Laloviću, Đordju Bjelici, Zoranu Markoviću, Dragomiru Djeriću, Stevanu Djokanoviću, Vlajku Goluboviću, Nedeljku Vujičiću i Miladinu Vukmanoviću.

Pred Sudom BiH 11. maja trebalo bi da se nastavi proces u predmetu „Veliki park“, u kojem su četiri lica optužena za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica u ovom predmetu tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragana Vikića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.