U trendu

U SLO ne očekuju pomake u odnosima sa HR

ZAGREB – U Sloveniji ne očekuju pomake u odnosima s Hrvatskom bez obzira na ishod predsedničkih izbora.

Prvi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj je „donekle iznenađujući“ s obzirom na rezultat Zorana Milanovića, ali neće biti bitnih pomaka u odnosima sa Slovenijom bez obzira hoće li u drugom krugu pobediti on ili Kolinda Grabar-Kitarović, ocenjuju danas slovenački mediji.

„U Hrvatskoj predsednički položaj ne nosi posebna ovlašćenja, osim nešto uticaja na smer spolne politike. Bez obzira na rezultat izbora u drugom krugu ne treba očekivati promenu stava službenog Zagreba prema arbitraži o granici sa Slovenijom“, piše ljubljansko Delo.

A što je još gore, navodi ljubljanski nevnik, Hrvatska ne pokazuje namere da poboljša odnose s drugim slednicama Jugoslavije, pa njen državni vrh preti Srbiji da je neće pustiti u EU…“.

Slovenački mediji prenose izjavu istoričara Tvrtka Jakovine da bi pobeda Milanovića u drugom krugu bila „signal Evropi da Hrvatska želi da bude normalna proevropska država“ dok bi pobeda „krajnje desnice“ značila svrstavanje Hrvatske uz neliberalnu Višegradsku grupu.

Mariborski list Večer piše da se predsednička kampanja u Hrvatskoj „koncentrisala prvenstveno na to ko je veći Hrvat“ i da su dominirale ideološke teme, a ne programsko sučeljavanje.

Osim toga, kandidati uopšte nisu iznosili spoljnopolitička pitanja makar ona predstavlja važniji deo predsedničkih ovlašćenja, navodi u komentaru lista Večer Vojislav Bercko.

U „patetičnoj ekscentričnosti“ tokom kampanje, navodi Bercko, prednjačila je Grabar-Kitarović, „preduzetnik i pevač“ Miroslav Škoro bio je dosledan svojim „konzervativnim i desničarskim uverenjima“, pa i „tolerancoijom prema ustaškom pozdravu“, dok je Milanović delovao „smireno i vrlo je progresivan za hrvatske prilike“.

Komentator lista Milanoviću zamera da je u vreme kad je bio premijer „nebrojeno puta pokazao svoju bahatost, kako na domaćoj tako i međunarodnoj sceni“.

Time se posebno aludira na činjenicu da je odluka o izlasku Hrvatske iz arbitraže o granici donesena u vreme Milanovićeva premijerskog mandata, prenosila Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.