Uhapšeno devet crnogorskih bivših i sadašnjih funkcionera

Crnogorsko tužilaštvo izdalo je danas nalog za hapšenje više državnih funkcionera, medju kojima su bivši i sadašnji pomoćnici ministara u Vladi Crne Gore, zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i formirali kriminalnu grupu radi sticanja nezakonite dobiti.

Nalog za hapšenje izdat je za 12 osoba od kojih je devet uhapšeno, a za još tri je izdat nalog za hapšenje, jer trenutno nisu dostupni pravosudnim organima, saopštilo je Tužilaštvo.

Tužilaštvo nije navelo identitet uhapšenih, ali su podgorički mediji objavili njihova imena.

Medju uhapšenima su generalni sekretar Zajednica opština Crne Gore Refik Bojadžić, nekadašnji član borda direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i pomoćnik ministra finansija Boris Bušković, aktuelni predsednik Komisije za dodelu državne pomoći Mitar Bajčeta, kao i pomoćnik ministra poljoprivrede i predsednik vladine komisije za koncesije Darko Konjević.

Nalog za hapšenje je izdat za aktuelnim savetnikom u ambasadi Crne Gore u Briselu Predragom Stamatovićem, nekadašnjim generalnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova i savetnikom u Ministarstvu finansija.

Oni se terete za zloupotrebe u slučaju fabrike za preradu voća Primorka iz Bara, a čiju su imovinu planirali da kupe pod povoljnim uslovima, dok je fabrika bila u stečaju, navodi Tužulaštvo.

Kupovinu bi kreditirala „odredjena banka“, dodaje se u saopštenju, a mediji navode da je medju osumnjičenima bivši direktor NLB banke u Podgorici Črtomir Mesarič.

Vlada je 2010. godine za investiciono ulaganje dala saglasnost za kredit od četiri miliona evra, zaključen izmedju NLB Montenegro banke i preduzeća Melagonija Primorka iz Bara, a kredit je, kako se sumnja nenamenski iskorišćen.

„Sumnja se da je u sačinjenom biznis planu neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja preduzeća, kao i plan da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u Primorki i isplati obaveza radnicima koji ostaju bez posla, kako bi se izdejstvovala pomoć od Vlade Crne Gore, koja se nije koristila za namenu za koju je data, već za otplatu kredita“, navodi se u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.