U trendu

Ujić: Izdvojeno 20 lica koja su predstavljala pretnju za BiH

SARAJEVO – Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić izjavio je da je ta služba za dve godine izdvojila dvadesetak lica koja su predstavljala pretnju za zemlju po raznim osnovama.

„U razmeni operativnih podataka s bezbednosnim agencijama u BiH i partnerskim organizacijama, uspešno smo ta lica identifikovali, stavili pod kontrolu i vratili u zemlje iz kojih dolaze, a za neke su pokrenuti i postupci“, rekao je Ujić za sarajevsko Oslobođenje, a prenosi ATV.

Prema njegovim rečima, Služba za poslove sa strancima jedina u regionu uzima biometrijske podatke od svih ilegalnih migranata i pokušava da utvrdi njihov identitet kako bi ih u postupku readmisije vratila u zemlje porekla.

„U 2018. godini utvrdili smo identitet više od 750 lica i vratili ih u zemlje njihovog porekla“, naveo je Ujić.

Prema njegovim rečima, pojedini migranti koji su predati zemljama u okruženju iz kojih su ušli u BiH, po tri, četiri puta vraćaju.

„Zemlje iz okruženja nemaju mehanizam da ta lica vrate u zemlje iz kojih su došli, na primer u Pakistan, Avganistan… Ne mogu ih vratiti i oni se nakon 10 dana vrate u BiH“, objasnio je Ujić.

Kako je rekao, među licima koja ilegalno borave u BiH ima i povratnika u vršenju krivičnih dela, što treba da bude pitanje za Tužilaštvo.

„Ne može neko da napravi dva krivična dela, a da ga ne procesuira Tužilaštvo. Dakle, tužilaštvo se mora u potpunosti uključiti u procese u vezi s povećanim prilivom ilegalnih migranata u BiH“, rekao je Ujić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.