U trendu

Umro gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iznenada je rano jutros preminuo u 66. godini od posledica srčanog udara, saopštila je Služba za informisanje Grada Zagreba.

O detaljima, terminu sahrane, komemoraciji i ostalim informacijama, javnost će biti obaveštena naknadno, prenela je agencija Hina.

„Živeo je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći celog sebe – bez ostatka obavljao 21 godinu“, navedeno je u saopštenju.

Juna 2017. kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, šesti put je izabran za gradonačelnika Zagreba, a ta stranka osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini.

Bio je odbornik u Skupštini grada Zagreba od 1995. do 2000, a potom poslanik u Saboru, potpredsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za odbornika Skupštine Grada Zagreba, a 31. maja te godine izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. juna 2000. godine, i 20. juna 2001. godine.

U aprilu 2002. izabran je za zamenika gradonačelnika Grada Zagreba.

Treći put je postao zagrebački gradonačelnik u junu 2005. godine, a 31. maja 2009. na neposrednim izborima izabran je četvrti put za gradonačelnika.

Kao nezavisni kandidat (kandidat grupe birača), peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba 2013, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini.

Milan Bandić rodjen je 22. decembra 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, a godine 2000. upisao je postdiplomske studije na tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u fabrici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Opštini Pešćenica. Bio je oženjen i imao jednu ćerku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.