U trendu

Ursula fon der Lajen: EU žali zbog političke krize u BiH

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je odgovorila na pismo organizatora nedavnih protesta u Briselu i još nekoliko gradova zbog političke krize u Bosni i Hercegovini.

U njenom odgovoru, upućenom organizatorima protesta Emiru Ramiću i Hamdiji Draganoviću, ona je napomenula da je s predstavnicima država članica Evropske unije već razgovarala o stanju u Bosni i Hercegovini.

Ponovila je da Bosna i Hercegovina ima budućnost u EU samo kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država.

Ona je podsetila da je to poručila i tokom posete Bosni i Hercegovini u septembru prošle godine, kada je takođe istakla da je ključno deblokirati državnu vlast i početi sprovoditi preko potrebne reforme, prenosi portal Klix.ba.
Fon der Lajen je upozorila i da Republika Srpska rizikuje izolaciju.

„EU duboko žali zbog političke krize zbog koje je zaustavljen reformski progres te osuđuje blokadu državnih institucija. Put na koji se odlučila Republika Srpska može voditi samo ka izolaciji. Inicijative za povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljive i u opasnost dovode integraciju u EU“, ukazala je ona.

Predsednica Evropske komisije je naglasila da Unija očekuje da se predstavnici Republike Srpske u potpunosti vrate u državne institucije i podsetila da je to ključno kako bi Bosna i Hercegovina imala koristi od programa i fondova EU za socioekonomski oporavak tokom pandemije.

Fon der Lajen je ponovila da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji, kao i da očekuje da političari budu fokusirani na evropsku agendu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.