U trendu

USKOK pokrenuo istragu protiv Kuščevića i još trojice

ZAGREB – Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) odlučio je da sprovede istrage protiv četvorice hrvatskih državljana, među kojima je i bivši ministar uprave Lovro Kuščević, zbog sumnje da su počinili niz krivičnih dela među kojima i krivično delo zlouporabe položaja i ovlašćenja.

U saopštenju objavljenom na internet stranici USKOK-a piše da je istraga pokrenuta zbog osnovane sumnje da je Kuščević svom šuraku omogućio da dođe do POS-ovog stana te da je u dogovoru s predsednikom Opštinskog veća Opštine Nerežišća i načelnikom Jedinstvenog upravnog odeljenja te opštine dogovorio prenamenu zemljišta kako bi povećao vrednost svoje nekretnine.

Što se tiče drugog krivičnog dela, Kuščević je u sprezi s lokalnim vlastima, odnosno s dvojicom lokalnih službenika, dogovorio da će podneti predlog za izmenu jedne odluke o prostornom planu, iako ta odluka nikad nije ni donesena, odnosno nije ni postojala.

Donedavno ministar uprave u vladi premijera Andreja Plenkovića, Lovro Kuščević je najpre smenjen sa te dužnosti, a odmah zatim mu je parlament ukinuo imunitet radi pokretanja istražnog postupka.

Za sada nije poznato da li će protiv Kuščevića i njegovih saradnika biti podneta optužnica.

Inače, prilikom pretresa Kuščevićeve kuće u Nerežišću, koju je izdavao stranim turistima, plicija je pronašla izložene fotografije ustaškog poglavara Ante Pavelića i prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Za fotografiju Pavelića Kuščević je rekao da ne odakle je i da je na njoj verovatno neki od njegovih predaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.