U trendu

Uštede i 30 dinara po litru: Srbi masovno toče gorivo u ovoj susednoj državi

Na benzinskim stanicama u Mađarskoj, pored granice sa Srbijom, svakodnevno ima putnika iz naše zemlje koji dolaze da napune svoje rezervoare, pošto je mađarska vlada još krajem prošle godine uvela ograničenje cene goriva na 480 forinti (po sadašnjem kursu između 152 i 155 dinara) po litru benzina i dizela zbog velikih skokova cene nafte na svetskom tržištu, prenosi RTS.

Povoljna subvencionisana cena goriva je utrostručila potrošnju u Mađarskoj i izazvala gužve na pumpama, čemu su najviše doprineli kamioni u tranzitu, ali i “benzinski turizam”, jer se po litru goriva može uštedeti između 20 i 30 dinara.

Mađarska vlada je uvela zabranu točenja goriva za domaće kamione veće od sedam tona, a za inostrane veće od tri i po tone, što je, kako navodi RTS, doprinelo normalizaciji stanja na benzinskim stanicama u Mađarskoj.

„Nije problem benzinski turizam u pograničnoj zoni, već teretnjaci i autobusi koji su na običnim benzinskim stanicama točili hiljade litara goriva i izazivali gužve i nestašice. Sada veliki kamioni i autobusi moraju da pune tankove na stanicama visokog pritiska po tržišni cenama“, izjavio je Žolt Hernadi, generalni direktor mađarske naftne kompanije „MOL“.

Putnički automobili i dalje mogu da toče gorivo po subvencionisanoj ceni od 480 forinti po litru goriva, što je po sadašnjem kursu između 152 i 155 dinara.

„Trenutno je situacija takva da dizel točimo svega deset litara po automobilu, benzina je moguće dobiti 20 – 30 litara. Vrlo otežano se snabdevamo sa dizelom, pa smo morali uvesti ograničenje. Stižu redovno vozači iz Srbije, da natoče, jer je gorivo jeftinije. Ova cena važi do 15. maja“, kaže Filip Erdeg, prodavac na privatnoj benzinskoj stanici Reske u Mađarskoj.

Na velikim pumpama može se natočiti do 100 litara goriva po jednom rezervoaru automobila, navodi RTS.

Gorivo u Mađarskoj, osim toga što je cena ograničena, ima povoljniju cenu za potrošače iz Srbije i zbog toga što je vrednost forinte u poslednjih nekoliko dana na nižem nivou.

Ipak ima ograničenja

Kako pak pišu hrvatski mediji, vozače koji su u utorak otišli u Mađarsku da napune rezervoar dočekao je hladan tuš, jer je ograničena dozvoljena količina za strane državljane.

Na pumpi u mađarskom Barcsu strani državljani, naime, mogu da natoče tek 10 litara goriva, što je i vozač iz Koprivice uradio, piše Danica.hr. Litar je platio oko 9,6 kuna (149,2 dinara), dok je u Hrvatskoj cena oko 14 kuna (217,6 dinara).

Drugi vozači ih Hrvatske javili su da je na nekim benzinskim stanicama u pograničnim mađarskim naseljima količina za strance ograničena na 20 litara. Ne zna se odnosi li se to samo na Hrvate ili i na sve strane državljane koji su u tranzitu kroz tu zemlju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)