U trendu

Ustoličeni mitropolit Joanikije: Podele veštački izazvane

CETINJE, 5. septembra (Tanjuga) – Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije koji je danas ustoličen u Cetinjskom manastiru, izjavio je da je sve učinjeno da zbog tog svečanog čina ne bude podela, a da će trebati dosta vremena da one budu uklonjene.

On je, u obraćanju nakon ustoličenja, zatražio oproštaj zbog neprijatnosti i podela koje je taj čin izazvao, i istakao da su te podele veštački izazvane.

„Oprostite zbog te neprijatnosti i tih podela koje su veštački izazvane. Sve smo učinili da ih ne bude i da ih uklonimo, ali trebaće nam dosta vremena“, rekao je mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit je poručio i da neće pričati o mukama, već će, kako kaže, zablagodariti Bogu, jedinom istinitom tvorcu svega vidljivog i nevidljivog.

Prema njegovim rečima, mitropolija crnogorsko-primorska bila je i ostala jedan od najjačih stubova u velikoj oduhovljenoj građevini SPC kroz celu njenu istoriju.

„Zablistala je svetošću njenih arhijereja, podižnika i mučenika, lepotom njenih svetinja i neprekidnog umetničkog stvaranja“, rekao je ustoličeni mitropolit Joanikije.

Nakon ustoličenja, mitropolit Joanikije zahvalio je patrijarhu srpskom Porfiriju i svetom arhijerejskom saboru na, kako je istakao, dostojanstvu na koje je izabran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.