Varheji:CG mora da radi na jačanju ljudskih prava

PODGORICA – Crna Gora će morati da ispuni preporuke koje se odnose na jačanje ljudskih prava, što uključuje efikasnu zaštitu prava svojine i slobode veroispovesti, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Varheji je kazao da Evropska komisija posvećuje veliku pažnju vladavini prava kao osnovnom elementu procesa pristupanja Crne Gore EU, koji, kako je rekao, određuje ukupan tempo crnogorskih pregovora o pristupanju EU.

Odgovarajući na pitanje poslanika u Evropskom parlamentu Tijerija Marinija da li Komisija planira da uključi poštovanje verske slobode kao preduslov za pomočh EU Crnoj Gori, Varheji je rekao da će „Crna Gora, morati da ispuni preporuke koje se odnose na jačanje ljudskih prava, što uključuje efikasnu zaštitu prava svojine i slobode veroispovesti“, prenela je podgorička Pobjeda.

„Kao što je Komisija ranije istakla u okviru pregovora u sklopu poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) Crna Gora će morati da ispuni određene preporuke koji se odnose na jačanje efikasne primene prava i primjene ljudskih prava i usklađivanje njenog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava. To uključuje efikasnu zaštitu prava svojine i slobode veroispovesti“, naveo je Varheji u odgovoru.

Govoreći o pretpristupnoj pomoći Crnoj Gori od EU, Varhelji je podvukao da će ona zavisiti od crnogorske posvećenosti sprovođenju reformi.

„Prema predlogu Komisije za uredbu kojom se uspostavlja Instrument za pretpristupnu pomoć III za period 2021-2027, pomoć treba razlikovati po obimu i intenzitetu u skladu sa učinkom zemlje, uključujuči podsticanje njihove posvećenosti i napretka u sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava“, kazao je Varheji.

Na pitanje Marianija, da li je Komisija zabrinuta zbog 50.000 fantom birača, o kojima je kako je naveo, izveštavao BIRN, Varheji je podsetio na izjavu visokog predstavnika Žozepa Borela, navodeći da su izborni bili mirni i konkurentni, sa velikom izlaznošću.

„Međunarodni posmatrači istakli su da se njima upravljalo transparentno i efikasno, ali primetili su intenzivno polarizovanu debatu oko pitanja crkvenog i nacionalnog identiteta i zabrinutost u vezi sa neprimerenom prednošću vladajuće stranke“, ocenio je evropski komesar za proširenje.

Evropska komisija, kako je rekao, sada očekuje da se svi akteri uključe u dijalog radi rešavanja “dugogodišnjih izbornih nedostataka i to uoči sledećih izbora”.

„Komisija takođe očekuje da vlasti istražuju navodne nepravilnosti u sprovođenju izbora“, zaključio je Varheji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.