U trendu

Venac za nestale u pomorskoj nesreći pre 40 godina

CRIKVENICA – U Crikveničkoj gradskoj luci, danas je u more bačen venac za 32 poginula pomoraca s broda „Dunav“, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima nestao u Tihom oceanu 28. decembra 1980.

Bila je to najveća pomorska nesreća trgovačke mornarice nakon Drugoga svetskog rata u kojoj je netragom nestao najveći brod u istoriji hrvatske brodogradnje.

Brod „Dunav“ riječke Jugolinije (od 1992. Croatia Line), krenuo je na poslednju plovidbu 20. oktobra iz kanadske luke Hamiltona, nakon čega je nakratko pristao u američkoj luci Hampton Roadsu

U Los Angeles je uplovio 9. novembra, napunio tankove gorivom i krenuo prema kineskoj luci Tsingtao, do koje nikad nije stigao. Bio je napunjen teretom, i to s oko 12.000 čeličnih proizvoda, sa još 11.000 tona papira i druge robe.

Nakon dvadesetak dana brod je doplovio do sredine Tihog oceana, gde ga je zahvatilo veliko nevreme.

Prema poruci koja je s „Dunava“ u tim trenutcima poslata najbližem brodu, a to je bio brod „Banija“ dubrovačke Atlantske plovidbe, koji je bio predaleko i nikako im nije mogao pomoći, talasi su bili visoki deset metara.

Orkansko nevrijeme polomilo je na „Dunavu“ prednje dizalice te oštetilo pramac broda u koji je počeo da tone.

Najbliža japanska luka Jokohama bila je udaljena oko 700 nautičkih milja.

Brod je bio izgrađen 1973. u brodogradilištu u italijanskom gradu La Speziji.

Iz Jugolinije su odlagali da saopšte o tragediji broda i njegove posade, pa je prva informacija saopštena 2. januara 1981.

Japanska Agencija za pomorsku bezbednost prekinula je aktivnu potragu 1. januara, a riječka Jugolinija se do tada još nije oglasila o velikoj nesreći.

Tek 10. januara 1981, 13 dana nakon tragedije, brod i posada službeno su proglašeni nestalima.

Članovi posade „Dunava“ bili su iz mnogih gradova i mjesta duž hrvatske obale Jadrana te iz unutrašnjosti zemlje.

Venac u crikveničkoj gradskoj luci u more je bacio Ivica Katnić, brat nestalog pomorca Krunoslava, upravitelja stroja na nestalom brodu na kojem je bio i Anton Krajačić, strojar iz Bribira.

Prvi put, 40 godina nakon tragedije, na taj je način odata pošta poginulim pomorcima na podsticaj kapetana duge plovidbe Velimira Domijana iz Dramlja, takođe bivšeg pomorca riječke Jugolinije.

Brod „Dunav“, koji je završio tragično, jedan je od triju brodova blizanaca izgrađenih u istom brodogradilištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.