Veoma me brine potencijal konfrontacije na Balkanu

Američki senator i predsedavajući komiteta Senata za oružane snage Džon Mekejn izjavio je danas da je veoma zabrinut zbog „tenzija, rivalstava i potencijala konfrontacije na Balkanu“ i najavio da će SAD naredne sedmice ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

„To zahteva pažnju Evropske unije, NATO i svih saveznika da pokušaju da spreče neke od tih pretećih i moguće pretećih kriza“, rekao je Mekejn za portal Juropijen Vestern Balkans (EWB) na Briselskom forumu Nemačkog Maršalovog fonda u SAD.

On je istovremeno ukazao na značaj prijema Crne Gore u Alijansu izrazivši uverenje da će SAD sledeće nedelje ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO.

Tim povodom, Mekejn je preneo da mu je general Kertis Skaparotij, komandant američke komande u Evropi, rekao da bi eventualni neulazak Crne Gore u NATO bila „apsolutna katastrofa“ kao i da bi posledice toga mogle da „uzdrmaju region koji je ionako nestabilan“.

Najavljujući proces glasanja o članstvu Crne Gore u NATO za ponedeljak, Mekejn je izrazio uverenje da će velika većina članova Senata to podržati.

Kako je dodao, može se zamisliti kakav bi uticaj imalo ako bi SAD odbile zahtev Crne Gore za ulazak u NATO.

Istovremeno, Mekejn je rekao da je „dobro poznato da su Rusi pokušali puč u Crnoj Gori kao i dobro je poznato da taj puč nije uspeo“.

Takođe je podsetio da je za sticanje prava na članstvo u NATO potrebno da se prođe veoma dug proces.

Crna Gora je „mala zemlja, ali geografski to je veoma interesantno mesto“, rekao je Mekejn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.