U trendu

Vicas: EU treba što pre da uskladi politiku azila

ATINA – Ministar za migracionu politiku Grčke Dimitris Vicas kaže da je ptreba da se brzo okonča rasprava o zajedničkom evropskom sistemu azila, te da je posebno važno poslati snažnu i jasnu poruku građanima u zemljama koje su prve primile migrante da je Evropa spremna da im pruža podršku u suočavanju sa migracijskim i izbegličkim izazovom.

Ova poruka, dodao je Vicas, na neformalnom sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova EU koji se održava u Bukureštu treba da se posalje pre evropskih izbora, kako bi se jasno stavilo do znanja da Evropska unija posvećuje pažnju potrebama svojih građana i da nije talac unutrašnjih političkih aspiracija.

Grčki ministar za migracionu politiku ponovio je stav Grčke da je neophodno revidirate Dablinske uredbe i da, dok se to ne desi, treba uspostaviti prelazni mehanizam, čija će osnova obaveza biti preraspodela migranata u druge zemlje EU.

On je upozorio i na to da nedostatak napretka u reformi propisa olakšava aktivnosti krijumčarima i mreži koja se bavi trgovinom ljudima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.