U trendu

Vijesti o smeni Leposavića i rekonstrukciji vlade

PODGORICA – Izvesno je da zahtev premijera Zdravka Krivokapića za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića, zbog izjave o Srebrenici, neće dobiti potrebnu većinu i da će on ostati na toj funiciji, nakon što je najuticajnija opoziciona DPS Mila Đukanovića najavila bojkot plenarnih zasedanja Skupštine, pišu podgoričke Vijesti.

Redovna sednica parlamenta je u toku, a zahtev za smenu Leposavića je poslednja tačka dnevnog reda od oko 40-setak tačaka, a pretposlednja je Predlog rezolucije o Srebrenici, koju je podnela grupa poslanika.

Podseća se da je Ustavom propisano da se premijer i članovi vlade biraju i razrešavaju većinom glasova svih poslanika, odnosno potrebna je podrška 41.

S obzirom na to da DPS neće biti u trenutku glasanja, a da je DF najavio da neće podržati smenu, to znači da parlament neće imati potrebnu većinu za smenu Leposavića.

Budući da ostale opozicione partije nisu najavile nastavak bojkota parlamenta poslanici Crno na bijelo Dritana Abazovića jedini su za Leposavićevu smenu.

Kada je reč o rekonstrukciji vlade, pišu Vijesti, stav URA je, kako kažu da ako svi činioci aktuelne vlasti izraze želju za tim, može doći do rekonstrukcije, ali povod za to ne se biti odmeravanje snaga u vladajućoj većini.

“Pregovori o daljoj personalnoj organizaciji vlade mogu biti o svemu, ali svako mora odgovarati za svoje postupke i rezultate koji su proizišli iz njih”, naveli su iz URA.

Iz vlade su listu rekli da će danas odgovoriti na pitanje o eventualnoj rekontrukciji vlade nakon što je izvesno da nema većine za smenu ministra.

Predednik parlamenta Aleksa Bečić izjavio je da se možda iza bojkota DPS-a krije spašavanje ministra pravde, imajući u vidu da DPS zna da Klub poslanika DF-a najmanje, a možda i još jedan broj poslanika neće podržati predlog za razrešenje Leposavića.

A što se tiče eventualne rekonstrukcije vlade, koalicija “Mir je naša nacija” podržaće taj proces ako u nekom trenutku premijer proceni da je potrebno osveženje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.